Add Your Heading Text Here

Search
Close this search box.

Κέντρα Μη Τυπικής Εκπαίδευσης – EDU

-EDU: Κέντρα Μη Τυπικής Εκπαίδευσης της ΑΡΣΙΣ στα νησιά

Μαχόμενα με όλες τις δυσκολίες και με ορίζοντα την παροχή του δικαιώματος της εκπαίδευσης σε όλα τα παιδιά, τα εκπαιδευτικά προγράμματα EDU  της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων ήρθαν να αφήσουν το στίγμα τους στην προσφυγική κρίση σε δύο νησιά του Νοτίου Αιγαίου, Κω και Λέρο. Το χειμώνα του 2018 ξεκίνησαν να λειτουργούν τα -EDU, με την επωνυμία LEDU στη Λέρο και KEDU στην Κω, από την ΑΡΣΙΣ, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόκειται για Κέντρα Μη Τυπικής Εκπαίδευσης με πληθυσμό – στόχο παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες, στοχεύοντας σε ένα ασφαλές καταφύγιο γνώσης και φροντίδας. Ειδικά καταρτισμένο προσωπικό, εκπαιδευτικοί, κοινωνικοί λειτουργοί, νομικός και διερμηνείς -διαπολιτισμικοί μεσολαβητές, διεκδικούν καθημερινά με επιμονή και υπομονή τη διασφάλιση της συμμετοχής όλων των παιδιών στο χώρο της εκπαίδευσης και την ομαλή ένταξή τους σε αυτόν.

Μέσα σε ένα απαιτητικό πλαίσιο προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα, τα KEDU – LEDU ήρθαν με θάρρος να λειτουργήσουν ως προθάλαμοι της εισαγωγής των παιδιών και εφήβων στη δημόσια εκπαίδευση καθημερινά, με ώρες λειτουργίας 09:00 – 17:00 σε μεμονωμένους χώρους εκτός των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης της χώρας. Υποδέχονται καθημερινά πάνω από 100 μαθητές ηλικίας 6 -18 ετών στις εγκαταστάσεις τους, από όλες τις δομές φιλοξενίας των νησιών και αγωνίζονται καθημερινά να τους εξοπλίσουν με γνώσεις και δεξιότητες, χρήσιμες για τη ζωή τους. Απώτερος σκοπός είναι η ενδυνάμωση των μαθητών, η ανάπτυξη της αυτοπεποίθησής τους, καθώς και η προετοιμασία της ομαλής προσαρμογής τους στα νέα για αυτούς και αυτές ευρωπαϊκά δεδομένα.

Η εκπαιδευτική διαδικασία που ακολουθεί η δομή βασίζεται στη διαθεματική μέθοδο Project, ενσωματώνοντας παράλληλα την πολύχρονη εμπειρία της ΑΡΣΙΣ στην διαπολιτισμική εκπαίδευση. Είναι μια πρωτοποριακή μέθοδος για τα ελληνικά δεδομένα, η οποία επιτρέπει την άμεση επικοινωνία και το αποδοτικότερο εντοπισμό των δεξιοτήτων των μαθητών, χωρίς το γλωσσικό χάσμα να αποτελεί εμπόδιο. Σε εβδομαδιαία βάση επιλέγεται μία θεματική, η οποία πλαισιώνεται από 3 ενότητες, τα αγγλικά, τα ελληνικά και τις φυσικές επιστήμες. Η μέθοδος του Project δίνει κίνητρο στα παιδιά να αναπτύξουν ταλέντα παντός τύπου καθώς η εκπαιδευτική διαδικασία συχνά εμπλέκει τέχνες όπως τη μουσική, τα καλλιτεχνικά, το θεατρικό παιχνίδι και τον αθλητισμό.

Το έργο των –EDU όμως δεν τελειώνει εδώ…

Κάθε μαθητής είναι αναπόσπαστο και ξεχωριστό κομμάτι των δομών μας και μετά την αποχώρισή του και την εισαγωγή του στη δημόσια εκπαίδευση. Καθώς η τελευταία συνοδεύεται από πολλές προκλήσεις και απαιτήσεις τα -EDU λειτουργούν και ως κέντρα ενισχυτικής διδασκαλίας. Ανταποκρινόμενα στις ανάγκες που προκύπτουν από αυτή τη μετάβαση των μαθητών, τις πρωινές αλλά και τις απογευματινές ώρες παρέχουν προγράμματα εκπαιδευτικής ενδυνάμωσης σε όσους φοιτούν στα δημόσια σχολεία. Σε συνεργασία με το προσωπικό των σχολείων εντοπίζουμε τις μαθησιακές αδυναμίες και τα γνωστικά κενά και επικεντρωνόμαστε σε αυτά ενισχύοντας την αυτοπεποίθηση και την απόδοσή τους.

Πυξίδα στην καθοριστική συμβολή των -EDU στον προσφυγικό κόσμο είναι αδιαμφισβήτητα η ψυχοκοινωνική στήριξη που παρέχεται στους μαθητές και τις οικογένειές τους. Με τη ζωτικής σημασίας παρουσία της κοινωνικής υπηρεσίας στη σύνθεση του προσωπικού των δομών, επιτυγχάνεται η ψυχοκοινωνική στήριξη των παιδιών με εβδομαδιαίες και καθημερινές συναντήσεις, όπου χρειάζεται. Οι κοινωνικοί λειτουργοί μέσω της κατάρτισής τους και της παρουσίας τους στο πεδίο είναι ικανοί να εντοπίσουν δυσκολίες και να επέμβουν με λεπτούς χειρισμούς για την εξομάλυνσή τους, με συναντήσεις, είτε με τους ίδιους τους μαθητές, είτε με τις οικογένειες τους, στο πλαίσιο της συμβουλευτικής. Καθοριστικός είναι και ο ρόλος τους όμως στην εμψύχωση των παιδιών μέσω ψυχοκοινωνικών δράσεων ικανών να τονώσουν την ευάλωτη ψυχοσύνθεση του προσφυγικού πληθυσμού.

Τα -EDU της ΑΡΣΙΣ είναι Κέντρα Μη Τυπικής Εκπαίδευσης, είναι καταφύγια, είναι σπίτια, είναι σχολεία, είναι διαπολιτισμικά κέντρα, είναι εκεί να αντιπροσωπεύσουν ένα όραμα απελευθερωτικής ένταξης όλων των παιδιών στον κόσμο της εκπαίδευσης και της κοινοτικής συμμετοχής.

Αναλυτικά στο KEDU, από τη μέρα έναρξής του, 16/04/2018 έως και τις 31/12/2018:

  • Εντάχθηκαν 396 παιδιά και έφηβοι ηλικίας 7-18 ετών, που προηγουμένως δεν είχαν την ευκαιρία εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
  • Από τους 396 ωφελούμενους, οι 226 ήταν μαθητές ηλικίας 7-15 ετών και οι 170 ήταν μαθητές ηλικίας 16-24 ετών.
  • 96 μαθητές έλαβαν ψυχοκοινωνική υποστήριξη
  • 54 Ασυνόδευτα Ανήλικα παρακολούθησαν τις δράσεις του Κέντρου, 29 από τα οποία έλαβαν νομική εκπροσώπηση του ασύλου τους στην Ελλάδα από το Νομικό του KEDU και οι 17 συμβουλευτική υποστήριξη επί της οικογενειακής επανένωσης Δουβλίνου.
  • Κοινοτικές δράσεις ευαισθητοποίησης με Πολιτισμικό Σύλλογο παραδοσιακών χορών Κω, δωρεάν επίσκεψη και ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κω, εθελοντικό καθαρισμό ακτών, επαφή για σύμπραξη Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με το Δημοτικό Σχολείο Ζηπαρίου.
  • Συνεργασία με το ΔΟΠΑΒΣ Κω στο Δημοτικό Γήπεδο Ποδοσφαίρου Ζηπαρίου, Κω.
  • Συνεργασία με Πολιτισμικό Σύλλογο Κω «Άντε γειά στον καρκίνο».
  • Συνεργασία με εκπαιδευτικούς Δομών Υποστήριξης και Εκπαίδευσης Προσφύγων του Υπουργείου Παιδείας για την ομαλή ένταξη και παρακολούθηση της πορείας των παιδιών που εισάγονται στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.
  • Εισήγηση σε ημερίδα «Ο μαθητής πρόσφυγας» σε εκπαιδευτικούς και διευθυντές Α’ Βάθμιας/ Β’ Βάθμιας Εκπαίδευσης Κω (17/12/2018).

Αντίστοιχα στο LEDU:

  • Συνολικά 530 παιδιά έχουν περάσει από το LEDU από τις 12 Φεβρουαρίου του 2018.
  • Παραπάνω από 400 παιδιά έχουν δεχτεί ψυχοκοινωνική στήριξη σε ομαδικό ή σε ατομικό επίπεδο.
  • 120 παιδιά έλαβαν ενισχυτική διδασκαλία κατά το διάστημα αυτό.
  • Συνεργασία με Δήμο Λέρου και Κέντρο Νεότητας Λέρου (καρναβάλι, πασχαλινό παζάρι κλπ)
  • Εθελοντική ξενάγηση και δωρεάν παρουσία μας στο Ιστορικό, Λαογραφικό Μουσείο Μπελένη.
  • Συνεργασία με Δίκτυο Αλληλεγγύης Λέρου – Δωρεές σε παιχνίδια και σχολικά είδη.
  • Δωρεά τροφίμων του LEDU στο γηροκομείο Λέρου.
  • Συνεργασία με την οργάνωση ΕΚΟ 100 για αθλητικές και μουσικές δραστηριότητες.
  • Αθλητικές και ψυχαγωγικές δράσεις με το Δημοτικό και Γυμνάσιο Λακκιού.

LEDU στη Λέρο

Διεύθυνση: Λέπιδα, Λέρος Τ.Κ. 85 400

Τηλέφωνο: 22470 28821

Email: leduarsis@gmail.com

KEDU στην Κω

Διευθυνση: Λίμνη, Άγιος Γεώργιος, Πυλί, Κως, Τ.Κ. 85 300

Τηλέφωνο: 22420 42451

Email: keduarsis@gmail.com

Η διαμόρφωση και τα λειτουργικά έξοδα των LEDU, KEDU χρηματοδοτούνται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

UNHCREU AMIF EL
en_GB