Διάρκεια: 01/08/20 – 31/07/21 (12 μήνες)
Συνολικός προϋπολογισμός: 12.947 €
Συνεργάτες: GAME, ΑΡΣΙΣ- Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, Yoga & Sport for Refugees
Χρηματοδότηση από: “Laureus Sport for Good” και “SOL Foundation”
Το πρόγραμμα έχει δύο βήματα:
1. Προπόνηση εθελοντών κι αθλητικές δραστηριότητες νέων
2. Μία συμμετοχική διαδικασία σχεδιασμού η οποία εξερευνά πως οι δεξιότητες των προσφύγων παικτών μπορούν να μετατραπούν σε διακριτές στρατηγικές τις οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν στο επικείμενο ταξίδι τους. Πρειλαμβάνει επίσης τη δοκιμή μιας εικονικής κοινότητας κι ενός δικτύου υποστήριξης για πρόσφυγες παίκτες που μετακινούνται.
Βήμα 1: Εκπαίδευση των παικτών εθελοντών
Μαζί ως μια διεθνής ομάδα προπονητών θα προσφέρει μία εκπαίδευση για εκπαιδευτές πρόσφυγες, γεμάτη αθλητισμό, διασκέδαση κι ενδυνάμωση αίσθησης της κοινότητας. Θα συνδυάσουμε τον αθλητισμό και τις δεξιότητες ζωής. Το επίκεντρο είναι οι διασκεδαστικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες και οι δεξιότητες που θα είναι χρήσιμες καθώς προχωρούν πέρα από αυτήν την Κοινότητα.
Η ομάδα -στόχος είναι νέοι πρόσφυγες που ζουν στην Αθήνα (ηλικίας 16 – 25 ετών, αλλά υπάρχει ευελιξία) που ενδιαφέρονται για τον αθλητισμό και αναλαμβάνουν δραστηριότητες για παιδιά.
Μετά την προπόνηση, αυτοί οι νέοι «Παίκτες» θα έχουν την ικανότητα να προσφέρουν συνεχείς, θετικές κι εκπαιδευτικές αθλητικές δραστηριότητες για τα μικρότερα παιδιά στην Αθήνα.
Βήμα 2: Συμμετοχική διαδικασία σχεδιασμού
Τρεις αρχές σχεδιασμού θα καθοδηγήσουν τη διαδικασία σε αυτό το έργο:
Αρχή 1: Ακούω – κατανοώ τις ανάγκες και τα όνειρα της τοπικής νεολαίας.
Αρχή 2: Παίζω – δημιουργώντας νέες λύσεις δίνουμε στους νέους τα εργαλεία να παράγουν ιδέες και να παίζουν με τις ιδέες που δημιουργούν.
Αρχή 3: Προσπαθώ – παράγω ιδέες, κάνω λάθη και δοκιμάζω ξανά. Οι νέες ιδέες πρέπει να δοκιμάζονται γρήγορα σε μικρή κλίμακα για να μάθουμε πώς θα λειτουργήσουν στην πραγματικότητα.
Για να γίνει το εργαστήριο διασκεδαστικό και να ξεπεράσει ορισμένα γλωσσικά εμπόδια, θα συνδυάσει τις παραδοσιακές εργαστηριακές μεθόδους με τις φυσικές δραστηριότητες – για παράδειγμα «καταιγίδα ιδεών μπάσκετ» και «δημιουργία πατινάζ». Δημιουργικές μέθοδοι όπως η σχεδίαση και η χρήση τούβλων LEGO θα είναι βασικά συστατικά στη διαδικασία παραγωγής ιδεών.
Οι παίκτες θα εργαστούν σε ομάδες τριών ατόμων και για να προκύψει το τελικό προϊόν του εργαστηρίου κάθε ομάδα θα χρειαστεί να συγκλίνει τη γενική ιδέα/στρατηγική τους σε ένα μοντέλο που συνδυάζει την έννοια ενός σχεδίου υπηρεσίας με έναν πίνακα διάθεσης όπου η έμφαση θα δοθεί στις προϋποθέσεις, την υποστήριξη δομής κ.λπ., απαραίτητες για να γίνουν πραγματικότητα οι στρατηγικές. Το GAME θα το χρησιμοποιήσει ως είσοδο στη διαδικασία δοκιμής της εικονικής κοινότητας.
Δοκιμάζοντας μια εικονική κοινότητα και ένα δίκτυο υποστήριξης για τους πρόσφυγες παίκτες εν κινήσει. (Σχεδιάζουμε την Αρχή 3):
Θα θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το έργο για να συνδεθούμε με το τεράστιο δίκτυο νέων εκ των οποίων όλοι χρησιμοποιούν τον αθλητισμό για να προάγουν κοινωνικές αλλαγές και να προσαρμόσουμε την οργάνωσή μας έτσι ώστε να καλύψει τις ανάγκες των παικτών προσφύγων καθώς χρησιμοποιούν τις ικανότητές τους για να κάνουν δραστηριότητες καθοδηγούμενες από νέους όπου κι αν εγκατασταθούν (προσωρινά ή μόνιμα).
Τα παραπάνω θα μπορόυσαν να ωφελήσουν όχι μόνο το περιβάλλον της κοινότητας των προσφύγων, αλλά και την προσέγγιση των οργανώσεών μας γενικά όπου βασισμένοι στη μάθησή μας θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε πιο ειδικά σχεδιασμένες δραστηριότητες: αυτό θα μας βοηθήσει να σχεδιάσουμε δραστηριότητες που είναι πιο χρήσιμες για τους ανθρώπους εν κινήσει.