Οι μαζικές αφίξεις προσφύγων στην ευρωπαϊκή ήπειρο από το 2015 ανέδειξαν την παράνομη διακίνηση, εκμετάλλευση και εμπορία ανθρώπων σε ένα από τα βασικά προβλήματα του προσφυγικού.
Η επείγουσα ανάγκη για την εξεύρεση λύσεων στο σύνθετο αυτό πρόβλημα προϋποθέτει τη συντονισμένη, διακρατική συνεργασία Εθνικών Αρχών, Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών και Δημόσιων Δομών.
Την ανάγκη αυτή έρχεται να καλύψει το έργο με τίτλο TIATAS (Transnational Initiative Against Trafficking in the Context of European Asylum Service), που έχει στόχο να φέρει σε επαφή το εξειδικευμένο προσωπικό και την τεχνογνωσία των εταίρων, με τα κοινωνικά και θεσμικά δίκτυα φορέων και υπηρεσιών, ώστε να καταφέρουν να επηρεάσουν θετικά τις πολιτικές υπέρ των θυμάτων παράνομης διακίνησης, εκμετάλλευσης και εμπορίας ανθρώπων και συγκεκριμένα, υπηκόων τρίτων χωρών που αιτούνται άσυλο, πρόσφυγες και μετανάστες.
Οι δράσεις του έργου θα υλοποιηθούν στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία που ως κεντρικά σημεία εισόδου στην ευρωπαϊκή ήπειρο υποδέχονται μεγάλο αριθμό υπηκόων τρίτων χωρών, καθώς και στη Γερμανία που είναι χώρα βασικού προορισμού των προσφυγικών ρευμάτων.
Συγκεκριμένα, το έργο επιδιώκει:
- Να ενισχύσει τις δυνατότητες των δημόσιων υπηρεσιών και των κοινωνικών οργανώσεων της πρώτης γραμμής στο σύστημα ασύλου, ώστε να εντοπίζουν έγκαιρα και να παραπέμπουν με ασφάλεια στις κατάλληλες δομές τα θύματα διακίνησης, εκμετάλλευσης και εμπορίας.
- Να ενημερωθούν τα θύματα διακίνησης, εκμετάλλευσης και εμπορίας για τα δικαιώματά τους, καθώς και τις υπηρεσίες στις οποίες μπορούν να έχουν πρόσβαση.
- Να ανταλλάξουν οι εταίροι καλές πρακτικές με τους διακρατικούς φορείς λήψης αποφάσεων και διαμόρφωσης πολιτικών που θα καταπολεμούν τη διακίνηση, εκμετάλλευση και εμπορία ανθρώπων, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού συστήματος παροχής ασύλου.
Προκειμένου να γίνουν εφικτοί οι στόχοι του έργου TIATAS, δίνεται προτεραιότητα, μεταξύ άλλων, σε:
- Εκπαιδευτικά εργαστήρια με συμμετοχή εργαζομένων πρώτης γραμμής (Δημόσιοι φορείς, ΜΚΟ).
- Στοχευμένες συνεδρίες με συμμετοχή στελεχών πρώτης γραμμής στην καθεμία.
- Ανάπτυξη εργαλείων και κατευθυντήριων γραμμών για επαγγελματίες με σκοπό και την υποστήριξη στην εφαρμογή του Εθνικού Μηχανισμού Αναφοράς (ΕΜΑ).
- Ηλεκτρονικός κατάλογος υπηρεσιών, όπου μπορούν να λαμβάνουν πληροφορίες οι ομάδες υψηλού κινδύνου ή τα θύματα.
- Επισκέψεις σε χώρους υποδοχής και διαμονής προσφύγων και προσωπική ενημέρωση ατόμων σε κίνδυνο, καθώς και διανομή πολύγλωσσων ενημερωτικών δελτίων.
- Αξιολόγηση αναγκών πιθανών θυμάτων και παραπομπή για φροντίδα και υποστήριξη σε τοπικές οργανώσεις.
- Διακρατική παραπομπή πιθανών θυμάτων σε συνεργασία με τους εταίρους.
- Καμπάνια ενημέρωσης ευαισθητοποίησης με έντυπο υλικό, αναρτήσεις στο διαδίκτυο και δημοσιοποίηση περιπτώσεων καλών πρακτικών.
Διάρκεια έργου: 01/01/2022- 30/06/2023 (18 μήνες)
Total Budget: 585.076,43 €
Εταιρικό σχήμα: IRC DEUTSCHLAND, STOP DEM FRAUENHANDEL OKUMENISCHE GEMEINNUTZIGE, BE FREE SOCIETA COOPERATIVA SOCIALE, COMUNIDAD ADORATRICES BARCELONA-SICARcat, DEDALUS COOPERATIVA SOCIALE, COMUNIDAD ADORATRICES MADRIDA-PENAGRADE
Χρηματοδότηση από: ΕΕ, Ταμείο Ασύλου Μετανάστευσης και & Ένταξης – AMIF