«Τα Συµβαλλόµενα Κράτη αναγνωρίζουν το δικαίωμα του παιδιού να προστατεύεται από την οικονομική εκμετάλλευση και από την εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας που ενέχει κινδύνους ή που µμπορεί να εκθέσει σε κίνδυνο την εκπαίδευσή του ή να βλάψει την υγεία του ή τη σωματική, πνευματική, ψυχική, ηθική ή κοινωνική ανάπτυξή του»
Άρθρο 32, Σύμβαση για τα Δικαιώματα του παιδιού, ΟΗΕ, 20 Νοεμβρίου 1989
Με αφορμή την 12η Ιουνίου, που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας, το Κέντρο Υποστήριξης Νέων (ΚΥΝ) της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων διοργανώνει δημόσια δράση ευαισθητοποίησης (flash mob).
Η εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή 14 Ιουνίου, στις 5.30 το απόγευμα, με σημείο συνάντησης το Άγαλμα Βενιζέλου.
Η Ομάδα Εργασίας στον Δρόμο (Streetwork) του ΚΥΝ της ΑΡΣΙΣ, στο διάστημα Σεπτεμβρίου 2023 – Μαΐου 2024, έχει εντοπίσει 307 παιδιά (από βρέφη μέχρι 18χρονα) στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Από τα παιδιά αυτά, τα 260 εντοπίστηκαν σε συνθήκες επαιτείας, παιδικής εργασίας και σχολικής διαρροής. Κατάγονται από χώρες όπως η Ελλάδα, η Αλβανία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία.
QR – Code με ιστορίες παιδικής εκμετάλλευσης και οδηγίες προστασίας των παιδιών. Η πρωτότυπη περιπατητική διαδρομή θα ξεκινήσει από το Άγαλμα του Βενιζέλου και θα συνεχιστεί στα πιο κεντρικά σημεία της πόλης. Σε διάφορα σημεία οι συμμετέχοντες θα παγώνουν και θα μένουν ακίνητοι κάτω από το σύνθημα “Τα παιδιά στο δρόμο ΔΕΝ είναι αόρατα”. Τότε, οι περαστικοί θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για την παιδική εργασία. Με ποιο τρόπο; Κάθε ένας από τους συμμετέχοντες θα έχει στο πέτο του ένα αυτοκόλλητο καρτελάκι που θα αναγράφει το όνομα ενός παιδιού κι από κάτω θα έχει έναν γραμμωτό κώδικα «ταχείας απόκρισης» (QR – Code). Έτσι οι περαστικοί θα μπορούν να σκανάρουν με τα κινητά τους τηλέφωνα το QR – Code και να διαβάζουν αφενός την ιστορία ενός παιδιού που εργάζεται, αφετέρου θα ενημερώνονται αναλυτικά με οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν -και τι να μην κάνουν- εάν πέσουν στην αντίληψή τους περιστατικά παιδική εκμετάλλευσης.
Πρόκειται για παιδιά που δουλεύουν κάτω από σκληρές συνθήκες, που ντρέπονται για τη φτώχεια τους και στερούνται την παιδικότητά τους, το παιχνίδι και το σχολείο.
Όπως η 14χρονη Ναταλία Με λένε Ναταλία που πουλάει μικροαντικείμενα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης: «Ένα βράδυ ένας άντρας μου πρότεινε να μου δώσει αρκετά χρήματα για να μπω στο αυτοκίνητό του. Φοβήθηκα πολύ, πήρα μια πέτρα και του την πέταξα, έτρεξα μακριά».
Όπως ο 10χρονος Μάρκος και είμαι από την Ελλάδα που ο μπαμπάς του δεν δουλεύει «κι εγώ πλένω τζάμια στα φανάρια για να μπορέσω να πληρώσω το ενοίκιο του σπιτιού μας. Δεν πάω σχολείο. Τα έξοδα τρέχουν. Ποιος θα πληρώσει το ενοίκιο αν εγώ δεν πάω για δουλειά;».
Όπως ο μόλις 9 ετών Βασίλης που ντρέπεται να πάει στο σχολείο με τρύπια παπούτσια…
Σκοπός της δράσης είναι να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος για ένα από τα πιο σοβαρά κοινωνικά ζητήματα που χρήζει άμεσης επίλυσης. Η αύξηση της ορατότητας του προβλήματος της παιδικής εργασίας και η ενημέρωση για την πρόληψη του φαινομένου, είναι μόνο η αρχή.
Η πράξη με τίτλο «ΩΡΙΩΝ-Συνέχιση δράσεων για την Πρόληψη της Περιθωριοποίησης των Ανηλίκων και την Προστασία του Παιδιού» έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2021-2027» (κωδ. ΟΠΣ 6001468) και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο).
Για περισσότερες πληροφορίες: Μαρία Κουσκούκη, συντονίστρια Κέντρου Υποστήριξης Νέων της ΑΡΣΙΣ, τηλέφωνο 6947 449528