Άστεγοι, άποροι, μετανάστες, πρόσφυγες, απεξαρτημένοι, αποφυλακισμένοι, άνθρωποι που νιώθουν παραγκωνισμένα από την οικονομική και κοινωνική ζωή και αναζητούν βοήθεια για να αντιμετωπίσουν τις άμεσες βιοτικές και κοινωνικές τους ανάγκες επισκέπτονται καθημερινά την Κοινωνική Υπηρεσία της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων στη Θεσσαλονίκη.
Από τις αρχές του χρόνου η Κοινωνική Υπηρεσία της ΑΡΣΙΣ στεγάζεται σε νέα, μεγαλύτερα γραφεία επί της οδού Μοναστηρίου 12, που εκτείνονται σ’ ολόκληρο τον 7ο όροφο, προκειμένου να απαντήσει στην αυξημένη προσέλευση των ανθρώπων σε ανάγκη.
Από τον Ιανουάριο του 2018 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2018 εξυπηρετήθηκαν συνολικά από την Κοινωνική Υπηρεσία 1.234 άτομα. Από αυτούς, οι 789 ήταν άντρες και οι 384 γυναίκες.
Ο αριθμός των μόνιμων κατοίκων της χώρας που προσήλθαν στην Κοινωνική Υπηρεσία ανέρχεται στα 634 άτομα, ενώ ο αριθμός των προσφύγων στα 539 άτομα.
Όσον αφορά τα αιτήματα, καταγράφηκαν 222 αιτήματα για στέγαση, 451 αιτήματα για είδη ένδυσης, 126 αιτήματα για εύρεση εργασίας και εργασιακή συμβουλευτική και 38 αιτήματα για διασύνδεση με ιατρικές υπηρεσίες. Τέλος, καταγράφηκαν 120 αιτήματα για υποστήριξη με έκδοση επιδομάτων, νομιμοποιητικών εγγράφων και συμβουλευτική.
H Κοινωνική Υπηρεσία της ΑΡΣΙΣ λειτουργεί από το 2005 αναπτύσσοντας δράσεις και υπηρεσίες με στόχο τη συμπαράσταση προσώπων που πλήττονται κοινωνικά, στηριζόμενη στη φιλοσοφία της κοινωνικής αλληλεγγύης, της ισότιμης σχέσης και της αλληλοϋποστήριξης.
Η υποστήριξη που προσφέρει η Κοινωνική Υπηρεσία της ΑΡΣΙΣ συνοψίζεται στις παρακάτω δράσεις:
- Υλική υποστήριξη με την προσφορά ειδών πρώτης ανάγκης
Σε άμεση συνεργασία με την Συν-πραξη, τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον οποίο συγκεντρώνονται είδη άμεσης ανάγκης που προσφέρονται στην ΑΡΣΙΣ από συμπολίτες μας προκειμένου να διατεθούν σε εκείνους που τα χρειάζονται. Στα προσφερόμενα είδη περιλαμβάνονται ρούχα κάθε είδους, ξηρά τροφή, οικιακός εξοπλισμός, παιχνίδια κ.τ.λ. και έχει πρόσβαση ο οποιοσδήποτε τα έχει ανάγκη, χωρίς να απαιτείται κανένα παραστατικό ή αντικαταβολή.
- Συμβουλευτική στήριξη
Συζητούνται τα προβλήματα, οι ανάγκες, τα αιτήματα και ενθαρρύνεται η δραστηριοποίηση και η κοινωνική συμμετοχή των ενδιαφερομένων στην προσπάθεια τους για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους. Η διαδικασία αυτή, που άλλοτε γίνεται ατομικά, άλλοτε ομαδικά και πάντοτε με την απαιτούμενη εχεμύθεια, οδηγεί στη δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης, οι οποίες από μόνες τους μπορούν να λειτουργήσουν ευεργετικά στην ψυχολογική στήριξη ατόμων που την έχουν ανάγκη.
- Εργασιακή συμβουλευτική
Τον Ιούλιο του 2017 άρχισε να λειτουργεί και το Γραφείο Εργασιακής Συμβουλευτικής. Απευθύνεται τόσο σε όσους αναζητούν ένα νέο εργασιακό περιβάλλον καθώς και σε όσους ενδιαφέρονται να προσδιορίσουν ξανά την καριέρα τους ή την επαγγελματική τους δραστηριότητα.
- Ολοκληρωμένα προγράμματα στέγασης
Από το 2015 έχει ξεκινήσει η υλοποίηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων στέγασης τόσο για τον τοπικό πληθυσμό όσο και και για τους πρόσφυγες. Τα συγκεκριμένα προγράμματα παρέχουν ψυχοκοινωνική υποστήριξη, επιδότηση κατοικίας, εργασιακή συμβουλευτική, ποικίλες μορφές επιδότησεις για επανένταξη στην αγορά εργασίας.
- Υποστήριξη από έμπειρη ομάδα κοινωνικής εργασίας (Streetworkers).
Καθημερινά, ομάδα έμπειρων επαγγελματιών βρίσκεται στους δρόμους της πόλης με στόχο τον εντοπισμό, καταγραφή και υποστήριξη των ατόμων που διαβιούν σε συνθήκες αστεγίας.
- Διασύνδεση και παραπομπή σε φορείς κοινωνικής προστασίας
Η ΑΡΣΙΣ, συμμετέχει ενεργά σε άτυπα δίκτυα κοινωνικής προστασίας συνεργαζόμενη με άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις, κοινωνικές υπηρεσίες, και κοινωνικά κέντρα υποστήριξης. Αυτού του τύπου η διασύνδεση διευκολύνει την πρόσβαση των εξυπηρετούμενων της ΑΡΣΙΣ σε υπηρεσίες ιατρικής και νομικής βοήθειας, πρόνοιας και στέγασης.
- Γραφείο Υποστήριξης αποφυλακιζομένων και κρατουμένων
Από τον Δεκέμβριο του 2018, έχει ξεκινήσει να λειτουργεί το Γραφείο Υποστήριξης αποφυλακιζομένων και κρατουμένων. Οι δράσεις του Γραφείου αναπτύσσονται σε δύο άξονες:
- Τις δράσεις που πραγματοποιούνται εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων (Διαβατά Θεσσαλονίκης, Νιγρίτας Σερρών και Κασσάνδρας Χαλκιδικής.)
- Τις δράσεις που πραγματοποιούνται εκτός των σωφρονιστικών καταστημάτων, στο χώρο όπου στεγάζεται το Γραφείο Υποστήριξης αποφυλακιζομένων το οποίο υποδέχεται τόσο τα άτομα που έχουν αποφυλακιστεί και τις οικογένειες τους όσο και τις οικογένειες των κρατουμένων.
Το έργο της Κοινωνικής Υπηρεσίας της ΑΡΣΙΣ υποστηρίζεται από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»
Κατεβάστε το δελτίο τύπου here.