Οι υπάρχουσες μελέτες υποδεικνύουν ανησυχητικές εκτιμήσεις αναφορικά με την έμφυλη βία που επηρεάζει παιδιά, νέους πρόσφυγες και μετανάστες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η εμπορία ανθρώπων, η σεξουαλική εκμετάλλευση, η κακοποίηση και η καταναγκαστική εργασία αποτελούν μέρος των εμπειριών των ανθρώπων που μετακινούνται. Την ίδια στιγμή, η σημαντική έλλειψη δεδομένων, γνώσεων και συντονισμού των επαγγελματιών, αφενός, και η χαμηλή ευαισθητοποίηση μεταξύ των ίδιων παιδιών και νέων μεταναστών, αφετέρου, καθιστούν δύσκολη την αντιμετώπιση του θέματος της έμφυλης βίας.
Με σκοπό να ενισχυθεί η θεσμική αντιμετώπιση στην έμφυλη βία που πλήττει παιδιά και νέους που μετακινούνται σε χώρες της ΕΕ, η ΑΡΣΙΣ Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων κι εταίροι μόλις ξεκίνησαν την υλοποίηση του περιφερειακού προγράμματος με τίτλο «Building Relationships through Innovative Development of Gender Based Violence Awareness in Europe – BRIDGE» (Οικοδομώντας σχέσεις μέσω της καινοτόμου ανάπτυξης για το θέμα της ευαισθητοποίησης της έμφυλης βίας στην Ευρώπη – ΓΕΦΥΡΑ)
Αυτό το διετές πρόγραμμα επιδιώκει να επιτύχει τους ακόλουθους ειδικούς σκοπούς:
- Να βελτιώσει τη διαθεσιμότητα ακριβών δεδομένων σχετικά με την έμφυλη βία κατά των παιδιών και των νέων σε κίνηση.
- Να αναπτύξει τις γνώσεις και τις ικανότητες των επαγγελματιών για την ευαισθητοποίηση, τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση συγκεκριμένων μορφών έμφυλης βίας μεταξύ των παιδιών και των νέων σε κινήσει.
- Να υποστηρίξει και να προωθήσει την πολυεπίπεδη συνεργασία μεταξύ φορέων και τη μάθηση σχετικά με την έμφυλη βία κατά των παιδιών και των νέων εν κινήσει μέσω της πρακτικής της περιφερειακής κοινότητας.
- Να ενδυναμώσει τα παιδιά και τους νέους σε κινήσει στην οικοδόμηση θετικών σχέσεων, συνειδητοποίησης και κατανόησης της έμφυλης βίας και να τα στηρίξει στην αναφορά, στην πρόληψη, στον μετριασμό και στην αντιμετώπισή της.
Θα παρασχεθεί ένας συνδυασμός αλληλένδετων δραστηριοτήτων:
- Ανάπτυξη μεθοδολογίας συλλογής δεδομένων και του κινητού εργαλείου συλλογής δεδομένων (MDC).
- Συλλογή δεδομένων με τη χρήση του εργαλείου MDC στις χώρες του έργου.
- Ανάπτυξη εγχειριδίου κατάρτισης εκπαιδευτών κι διεξαγωγή επιμόρφωσης εκπαιδευτών.
- Εκστρατείες ευαισθητοποίησης θα σχεδιάζονται και θα εφαρμόζονται σε κάθε χώρα.
- Ανάπτυξη πρακτικής της περιφερειακής κοινότητας μέσω του Child Protection Hub (https://childhub.org/en).
Το έργο υποστηρίζεται από το European Union’s Rights, Equality and Citizenship Programme (2014-2020) κι υλοποιείται σε πέντε χώρες:
- Βέλγιο (υπό το συντονισμό της Defence for Children International – DCI Βέλγιο και FEDASIL).
- Ελλάδα (υπό το συντονισμό της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων).
- Ουγγαρία (υπό τo συντονισμό του Περιφερειακού Ευρωπαϊκού Γραφείου της Terre des hommes ως συντονίστης ολου του προγράμματος).
- Μάλτα (υπό το συντονισμό της Kopin Malta).
- Ρουμανία (υπό το συντονισμό της Terre des hommes Ρουμανίας).
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το European Union’s Rights, Equality and Citizenship Programme (2014-2020) – Πρόγραμμα Δικαιωμάτων, Ισότητας και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2014-2020).
Το πρόγραμμα BRIDGE πήρε παράταση μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθύνεστε στο:
Κέντρο Υποστήριξης Νέων της ΑΡΣΙΣ
Σπάρτης 9, 54640 Θεσσαλονίκη
Τηλ.: 2310 227 311 και 2311 242 956
Email: kyn@arsis.gr & infothes@arsis.gr