Η 12 η Ιουνίου καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας ως ημέρα κατά της παιδικής εργασίας με στόχο την καταπολέμηση της και τον περιορισμό της παράνομης διακίνησης παιδιών. Είναι η παγκόσμια ημέρα που υπογραμμίζει τη σημασία της παιδικότητας και την αξία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας υπενθυμίζοντας την ανάγκη για μεγαλύτερη προστασία ανηλίκων.
Η παιδική εργασία αποτελεί ένα ζοφερό κομμάτι της κοινωνίας και αφορά τόσο την οικονομική συνεισφορά του παιδιού στον ελλιπή οικογενειακό προϋπολογισμό μέσω οποιασδήποτε οικονομικής δραστηριότητας, όσο και την οποιαδήποτε εργασία που διακινδυνεύει τη σωματική, ψυχική, εκπαιδευτική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού.
Ωστόσο καμία έρευνα δεν είχε παρουσιάσει την παιδική εργασία μεταξύ των προσφύγων παιδιών είτε στη χώρα τους, είτε στη διάρκεια του ταξιδιού τους. Η αναφορά της Terre des homes International Federation με τίτλο «Because we struggle to survive. Child Labour among Refugees of the Syrian conflict» («Διότι αγωνιζόμαστε για την επιβίωση. Η παιδική εργασία μεταξύ των προσφύγων του Συριακού πολέμου») που δημοσιεύτηκε με αφορμή την 12 Ιουνίου 2016 – Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Παιδική Εργασία και στο πλαίσιο της διεθνής εκστρατείας “Destination Unknown” (http://destination-unknown.org/because-we-struggle-to- survive/) ρίχνει φως στα αίτια της παιδικής εργασίας μεταξύ των παιδιών σε κίνηση στη Συρία αλλά και γειτονικές χώρες της, καθώς και στις χώρες που τα παιδιά συνεχίζουν το ταξίδι τους. Εστιάζει στην έλλειψη μηχανισμού πρόληψης και προστασίας των παιδιών σε αυτές τις συνθήκες καθώς δίνει και προτάσεις για την αλλαγή συνθηκών.
Οι δείκτες της παιδικής εργασίας, με αφορμή τον πόλεμο στη Συρία, δείχνουν αύξηση χρόνο με το χρόνο. Οι νέες κοινωνικό-πολιτικές συνθήκες δημιούργησαν ένα πρόσφορο έδαφος όπου η παιδική αθωότητα εξαργυρώνεται με τη παιδική εργασία. Συγκεκριμένα, στη Συρία, την Ιορδανία, το Λίβανο και τη Τουρκία παρατηρείται τεράστια αύξηση τα τελευταία 5 χρόνια και αυτό εξαιτίας των όλο και περισσότερο αντίξοων συνθηκών διαβίωσης που βιώνουν οι προσφυγικές οικογένειες στη διαδικασία μετεγκατάστασης.
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, το 2015 καταγράφηκαν 851,319 χιλιάδες πρόσφυγες που μετέβησαν από τη Τουρκία στην Ελλάδα, εκ των οποίων περίπου το 30% ήταν παιδιά, είτε ασυνόδευτα ανήλικα είτε παιδιά που συνοδευόντουσαν με την οικογένειά τους. Στην προσπάθειά τους να διασχίσουν την δυτική βαλκανική δίοδο από την Ελλάδα στην Γερμανία, καθημερινά αντιμετώπισαν κινδύνους που ευνοούσαν την παιδική εκμετάλλευση.
Η σύντομη έρευνα της ΑΡΣΙΣ Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, που έλαβε χώρα στην Ελλάδα αφορούσε ομάδα συζήτησης με ανήλικα (κυρίως αγόρια) που διαμένουν στη δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων άσυλο στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης. Επίσης επιτόπια έρευνα έδωσε την εικόνα των παιδιών που εργάζονταν στην Ειδομένη μετά το κλείσιμο των συνόρων καθώς και σε διάφορα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών στην Βόρεια Ελλάδα οπού ανήλικοι πρόσφυγες βίωναν την παιδική εργασία σε διάφορες μορφές.
Τέλος, η ΑΡΣΙΣ, Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, χρόνια τώρα υλοποιεί δράσεις και παρεμβάσεις με διεπιστημονική ομάδα με στόχο την αντιμετώπιση και την εξάλειψη του φαινομένου της παιδικής εργασίας. Το όραμα της ΑΡΣΙΣ, άλλωστε, είναι μία κοινωνία όπου θα βασίζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην κοινωνική δικαιοσύνη.
For more information:
Βαλμπόνα Χυστούνα, στέλεχος της ΑΡΣΙΣ
Ζαλίκη 2, 54631, Θεσσαλονίκη
Τηλ. Επικοινωνίας: 2310227311, 6932855699
Κατεβάστε όλο το δελτίο τύπου εδώ.