Προτρέπουμε κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη να λάβουν άμεση δράση, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι τα δικαιώματα των παιδιών, τα οποία εμπλέκονται σε αυτή την σύγκρουση, θα διασφαλιστούν και θα γίνουν απολύτως σεβαστά.
Ευρώπη – Ο κόσμος σείεται από την απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση κατά της Ουκρανίας και των πολιτών της. Αυτός ο πόλεμος, όχι μόνο έχει οδηγήσει στην απώλεια ανθρώπινων ζωών, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, αλλά και στον μαζικό ξεριζωμό οικογενειών από τα σπίτια τους, καθώς προσπαθούν να ξεφύγουν από τις εχθροπραξίες. Σύμφωνα με δεδομένα της Ύπατης Αρμοστείας, τουλάχιστον ενάμιση εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκουν αυτή τη στιγμή καταφύγιο σε γειτονικές χώρες της Ουκρανίας. Εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών και άλλων οργανισμών για πρόσφυγες, υπολογίζουν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που διαφεύγουν την τρέχουσα εισβολή ανέρχεται στα 4 με 7 εκατομμύρια. Σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα του Υπουργείου Υγείας της Ουκρανίας, τουλάχιστον 36 παιδιά έχουν σκοτωθεί.
Όλα τα μέλη του ECPAT στην Ευρώπη που ασπάζονται αυτή τη δήλωση, τα οποία με τη δράση τους τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο μάχονται κατά της εμπορίας και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης των παιδιών, τρέφουν βαθιές ανησυχίες σχετικά με τη σωματική βλάβη, την απώλεια ζωής, την απώλεια οικογένειας, την σοβαρή συναισθηματική επιβάρυνση, την διακοπή της εκπαίδευσης και την έλλειψη ασφαλούς καταφυγίου, κινδύνους με τους οποίους έρχονται αυτή τη στιγμή αντιμέτωπα παιδιά που βρίσκονται στην Ουκρανία ή προσπαθούν να διαφύγουν από την επίθεση. Η πρόσβασή τους σε τρόφιμα, νερό, καταφύγιο, περίθαλψη και ψυχοκοινωνική υποστήριξη, είναι σημαντικά απειλούμενη από τον πόλεμο.
Αυτός ο πόλεμος αποτελεί πρωτοφανή απειλή προς όλους τους πληγέντες, ιδίως για τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας– τα παιδιά. Σε κάθε σύγκρουση τα παιδιά παραμένουν αυτά τα οποία υποφέρουν περισσότερο από την σωματική και ψυχική βλάβη. Ανησυχούμε ιδιαίτερα για την βία στην οποία εκτίθενται. Είμαστε απογοητευμένοι από τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους, βάση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών των Δικαιωμάτων του παιδιού. Ο διεθνής ανθρωπιστικός νόμος επιτάσσει όλοι να προστατεύσουν τις ζωές των πολιτών. Η Σύμβαση Δικαιωμάτων του παιδιού των Ηνωμένων Εθνών απαιτεί επιπροσθέτως οι Πολιτείες της Αμερικής να λάβουν όλα τα δυνατά μέτρα ώστε να διασφαλίσουν την προστασία και την φροντίδα των παιδιών, των οποίων οι ζωές επηρεάζονται από την ένοπλη σύγκρουση. Τα δικαιώματά τους οφείλουν να υποστηριχθούν.
Από την έναρξη του πολέμου αυτού, τα μέλη του οργανισμού μας και οι εταίροι μας στην Ουκρανία την Πολωνία, τη Ρουμανία την Ουγγαρία, Μολδαβία και σε όλη την Ευρώπη, υποστηρίζουν χιλιάδες παιδιά και οικογένειες από την Ουκρανία που διαφεύγουν από τον πόλεμο κι αναζητούν προστασία.
Σύμφωνα με αναφορές που μας παρέχουν άμεσα ανταποκριτές μέλη μας, αναρίθμητα ασυνόδευτα παιδιά βρίσκονται ανάμεσα στους πρόσφυγες. Εν μέσω χάους, υπάρχει έλλειψη πληροφοριών για αγνοούμενα παιδιά στην Ουκρανία ή στις γειτονικές της χώρες. Τα ασυνόδευτα και τα χαμένα παιδιά είναι ιδιαίτερα πιθανό να υποπέσουν θύματα διακίνησης, κακοποίησης και σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Η ασφάλεια και προστασία τους οφείλει να τεθεί σε προτεραιότητα.
Τα μέλη του ECPAT στην Ευρώπη που συμμετάσχουν στο κίνημα, παροτρύνουν τις κυβερνήσεις όλης της Ευρώπης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους ανθρωπιστικούς φορείς να λάβουν άμεση δράση, προκειμένου να αναγνωριστούν και να τοποθετηθούν γρήγορα τα ασυνόδευτα παιδιά σε ασφαλές, φιλικό προς αυτά περιβάλλον, το οποίο θα εποπτεύεται και θα προσφέρει πλήρη πρόσβαση σε παροχές παιδικής προστασίας, υγείας, εκπαίδευσης, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, συμπεριλαμβανομένων του άμεσου καθορισμού κηδεμόνα και της γρήγορης επανασύνδεσης με τους γονείς τους και τους άλλους φροντιστές τους.
Υπενθύμιση: Μπορείτε να καλέσετε δωρεάν στη γραμμή εκτάκτου ανάγκης 116 – 000 για αγνοούμενα παιδιά ή στο 116 – 111 γραμμή βοηθείας παιδιών, οι οποίες είναι διαθέσιμες σε τουλάχιστον 32 Ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να αναφέρετε την εξαφάνιση ή εκμετάλλευση παιδιού ή να ζητήσετε βοήθεια εκ μέρους ενός παιδιού.
Για ερωτήσεις στα μέσα ενημέρωσης, παρακαλώ επικοινωνήστε με:
Altin Hazizaj (He/him), ECPAT στην Αλβανία, μέλος του ECPAT του Διεθνούς Συμβουλίου της Ανατολικής Ευρώπης,
E-mail: altin.hazizaj@crca.al (Γλώσσες: Αλβανικά, Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά)
Carrie van der Kroon (she/her), ECPAT στην Ολλανδία, μέλος του ECPAT του Διεθνούς Συμβουλίου της Δυτικής Ευρώπης,
E-mail: c.vanderkroon@defenceforchildren-ecpat.nl (Γλώσσες: Γερμανικά, Αγγλικά και Ισπανικά)
Αυτό το μήνυμα είναι εγκεκριμένο από τα μέλη του ECPAT International στις ακόλουθες χώρες:
ARSIS Association for the Social Support of Youth, Greece
CRCA / ECPAT Albania
Crisis Center “Care”, Kazakhstan
Defence for Children – ECPAT Netherlands
ECPAT Bulgaria – Neglected Children Society
ECPAT Austria
ECPAT Belgium
ECPAT France
ECPAT Germany
ECPAT Italy
ECPAT Luxembourg
ECPAT Norway
ECPAT Portugal
ECPAT Sweden
ECPAT UK
Empowering Children Foundation, Poland
First Children’s Embassy in the World Megjashi, North Macedonia
Hintalovon Foundation, Hungary
Journalists for Human Rights, North Macedonia
La Strada Moldova
Network of Organizations for Children of Serbia
NGO Isiqbolli Avlod, Uzbekistan
Public Health Foundation of Georgia
Sana Sezim, Kazakhstan
Save the Children Finland
Tartu Child Support Center, Estonia
Η δήλωση εδώ
Η δήλωση στην αγγλική γλώσσα: