ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ
Η ΑΡΣΙΣ παρεμβαίνει σε όλα τα Σωφρονιστικά Καταστήματα και τους χώρους κράτησης νέων στην περιοχή εμβέλειας Αττικής, και συγκεκριμένα: Στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα και στη Γυναικεία Φυλακή Θήβας από τη στιγμή που μετακινήθηκε από τον Κορυδαλλό.
Η δράση σε χώρους εγκλεισμού έχει ως στόχο να δημιουργήσει ευκαιρίες εκπαίδευσης, δημιουργικής απασχόλησης, έκφρασης και επικοινωνίας, ώστε ο χρόνος του εγκλεισμού να μην κυλά στην απομόνωση και την αδράνεια. Ακόμα, η ΑΡΣΙΣ επιχειρεί να κτίσει μια σταθερή και μόνιμη γέφυρα ανάμεσα στον «περιορισμό» και την ελευθερία, μέσα από την άρση των προκαταλήψεων και την υποστήριξη μετά την αποφυλάκιση.
Συγκεκριμένα, την περίοδο Μάιος- Ιούλιος 2011 πραγματοποιήθηκε στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα ένα εργαστήρι τοιχογραφίας και εκπαίδευσης στις εικαστικές τέχνες. Το εργαστήρι πραγματοποιήθηκε με χορηγία από το Ίδρυμα Λεβέντη. Σε αυτό συμμετείχαν δύο εθελοντές, ο εκπαιδευτής του εργαστηρίου και ένα στέλεχος- συντονιστής της δράσης. Στη δράση συμμετείχαν 14 νέοι κρατούμενοι.
Επίσης, το εργαστήρι χειροτεχνίας «Λόγος και Ύφασμα», το οποίο λειτουργεί στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού από το 2002, με στόχο να δίνεται η ευκαιρία για δημιουργική έκφραση σε όσες κρατούμενες το επιθυμούν, με έμφαση τόσο στην εκπαίδευση σε τεχνικές στη δουλειά με ύφασμα όσο και στην επικοινωνία με τις κρατούμενες, την υποστήριξη και την εμψύχωσή τους. Η δουλειά των κρατουμένων βγαίνει προς τα έξω με εκθέσεις που γίνονται στα γραφεία τις ΑΡΣΙΣ, στο εργαστήρι κουκλοθεάτρου «ΜΑΙΡΗΒΗ», καθώς επίσης και σε φιλανθρωπικά bazaar. Τα χρήματα από τις πωλήσεις των έργων κατατίθενται στους λογαριασμούς των κρατουμένων. Το εργαστήρι «Λόγος και Ύφασμα» συνεχίζει τη δράση του στη Γυναικεία Φυλακή Θήβας, με επισκέψεις μία φορά την εβδομάδα, και με βασικό εκφραστή της ιδεολογίας και του τρόπου δουλειάς τους τη φράση «δεν μπορούμε να φέρουμε τα πάνω κάτω, αλλά μπορούμε να φέρουμε τα μέσα έξω».
Στο σωφρονιστικό κατάστημα στα Διαβατά του Νομού Θεσσαλονίκης πραγματοποιούνται σταθερά παρόμοιες παρεμβάσεις. Πρόσφατα, το 2011 έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα για τη θεατρική αγωγή σε χώρους εγκλεισμού με τίτλο «Prison Art Society» και διάρκεια ως το 2013. Επιπλέον, εφαρμόζει σε συνεργασία με τα δικαστήρια Θεσσαλονίκης το θεσμό της κοινωφελούς εργασίας για ανήλικους παραβάτες στα πλαίσια των αναμορφωτικών μέτρων του ποινικού κώδικα.
Η παρέμβαση στα καταστήματα κράτησης συνδέεται άμεσα με την προετοιμασία της αποφυλάκισης και την ομαλή επανένταξη. Τον τελευταίο χρόνο 15 πρώην κρατούμενοι/-ες με την συνεργασία των στελεχών της ΑΡΣΙΣ με επιτυχία κατόρθωσαν να έχουν δουλειά, σταθερούς τόπους διαμονής και προοπτικές ζωής.