Το 2006 η ΑΡΣΙΣ ορίστηκε επίσημα από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως φορέας μετάφρασης στα Ελληνικά, αναπαραγωγής και διάχυσης της μεθοδολογίας εκπαίδευσης εκπαιδευτών COMPASS και διοργανώνει σχετικά σεμινάρια. Πρόκειται για ένα μεθοδολογικό οδηγό εκπαίδευσης νέων στα ανθρώπινα δικαιώματα ο οποίος παρέχει σε δασκάλους, καθηγητές και γενικά επιστήμονες που εργάζονται με νέους ανθρώπους θεωρητικό πλαίσιο, μεθοδολογικές οδηγίες, πρακτικές ασκήσεις, εκπαιδευτικό υλικό και προτάσεις δραστηριοτήτων, με στόχο να ενημερώσουν και να κινητοποιήσουν τους νέους να ασχοληθούν ενεργά με την ευρύτερη θεματολογία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατ’ επέκταση των σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων που απασχολούν την τοπική και παγκόσμια κοινότητα.
Επιπλέον η ΑΡΣΙΣ υλοποιεί προγράμματα σε συνεργασία με τα γραφεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με σκοπό την ευαισθητοποίηση των μαθητών και μαθητριών σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα, την πρόληψη του ρατσισμού και της σχολικής βίας και ειδικότερα με τα δικαιώματα των παιδιών και των νέων.
Παράλληλα αναπτύσσεται συνεργασία με εκπαιδευτικούς για την εκπαίδευση και ευαισθητοποίησή τους στην εμψύχωση και ενδυνάμωση νέων.
Επίσης οργανώνονται ενημερωτικές ή επιμορφωτικές συναντήσεις με καθηγητές και σπουδαστές σε πανεπιστημιακές σχολές και ΙΕΚ, ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζονται από κοινού δράσεις ευαισθητοποίησης και κοινωνικής παρέμβασης.
Από τον Οκτώβριο του 2014 υλοποιεί το πρόγραμμα «Δράσεις Ευαισθητοποίησης Νέων στα Ανθρώπινα Δικαιώματα μέσω των εκπαιδευτικών εγχειριδίων Compass και Compasito». Το έργο χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.
Στο πλαίσιο του έργου, η ΑΡΣΙΣ εξέδωσε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το εγχειρίδιο Compasito (Μικρή Πυξίδα) – Εγχειρίδιο Εκπαίδευσης στα Ανθρώπινα Δικαιώματα για παιδιά, σε συνεργασία με το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ, το οποίο είχε πραγματοποιήσει τη μετάφραση και εκτύπωση του Compasito στην Κύπρο. Η ΑΡΣΙΣ αποτελεί σήμερα το σημείο διάθεσης του Compasito σε δημοτικά σχολεία, διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, βιβλιοθήκες και φορείς.
Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το εγχειρίδιο COMPASS εδώ: COMPASS
Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το εγχειρίδιο Compasito εδώ: Compasito
Δράσεις Ευαισθητοποίησης νέων στα ανθρώπινα δικαιώματα μέσω των εκπαιδευτικών εγχειριδίων Compass και Compasito
Σεμινάρια Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών:
Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Δράσεις Ευαισθητοποίησης νέων στα ανθρώπινα δικαιώματα μέσω των εκπαιδευτικών εγχειριδίων Compass και Compasito» το διάστημα μεταξύ Νοεμβρίου και Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκαν τέσσερα σεμινάρια εκπαίδευσης εκπαιδευτών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η ΑΡΣΙΣ δημιούργησε με τους συμμετέχοντες ένα Δίκτυο Εθελοντών Εκπαιδευτών για την Ευαισθητοποίηση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα στις δύο πόλεις με συμμετέχοντες επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της νεολαίας, κοινωνικούς επιστήμονες και εκπαιδευτικούς και στοχεύει στη διάχυση των διαδικασιών εκπαίδευσης παιδιών και νέων στα ανθρώπινα δικαιώματα σε τυπικά, μη τυπικά και άτυπα περιβάλλοντα μάθησης.
Ημερολόγιο Παρεμβάσεων σε σχολεία στη Θεσσαλονίκη:
Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2014 – 2015 ένα δίκτυο στελεχών και εθελοντών της ΑΡΣΙΣ, εκπαιδευμένων στη χρήση των εγχειριδίων Compass και Compasito πραγματοποίησαν 70 παρεμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε 30 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμια εκπαίδευσης με τη συμμετοχή 900 παιδιών και νέων από τον Ιανουάριο έως το Ιούνιο του 2015, στη Θεσσαλονίκη.
Για το τρέχον σχολικό έτος 2015 – 2016 το προσωπικό και οι εθελοντές του έργου φιλοξενούνται στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Θεσσαλονίκης και το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, όπου θα πραγματοποιήσουν 30 προγραμματισμένες παρεμβάσεις με θέμα τη διαφορετικότητα, το ρατσισμό, τον πόλεμο και την ειρήνη, τη φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό και άλλα παγκόσμια ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μαθητές και μαθήτριες 17 δημοτικών σχολείων της Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα, 42 ενεργοί εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και των σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας που συμμετείχαν στα σεμινάρια που πραγματοποίησε η ΑΡΣΙΣ για τη χρήση των εκπαιδευτικών εγχειριδίων του Συμβουλίου της Ευρώπης, πραγματοποιούν στις σχολικές τους μονάδες παρεμβάσεις για την προώθηση της εκπαίδευσης στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ευαισθητοποίηση παιδιών και νέων.