Η Δομή Φιλοξενίας της Μακρινίτσας Βόλου δημιουργήθηκε το 2006 ύστερα από την συνεργασία της ΑΡΣΙΣ με το φιλανθρωπικό σωματείο «Ελληνική Μέριμνα Βόλου», που διέθεσε για τον σκοπό αυτό διώροφο κτίριο δυναμικότητας 30 κλινών στην περιοχή της Μακρινίτσας. Στη δομή φιλοξενούνται αγόρια από 12 ως και 18 ετών.
Η Δομή Φιλοξενίας του Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης δημιουργήθηκε το 2009 και είναι δυναμικότητας 30 κλινών. Τα κτήρια και οι χώροι φιλοξενίας διατέθηκαν στην ΑΡΣΙΣ από το πρώην Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Στη δομή φιλοξενούνται αγόρια από 12 ως και 18 ετών.
Η Δομή Φιλοξενίας «Φρίξος» της Αλεξανδρούπολης λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 2013 και έχει δυναμικότητα 25 κλινών για ασυνόδευτους ανήλικους. Οι ηλικίες των φιλοξενουμένων είναι έως 12 ετών για τα αγόρια, και έως 18 ετών για τα κορίτσια. Η ΑΡΣΙΣ είχε ξεκινήσει τη δράση της στο νομό Έβρου δύο χρόνια νωρίτερα, τον Απρίλιο του 2011, με την υλοποίηση του προγράμματος του Υπουργείου Υγείας «Σχέδιο Δράσεων για την Προσέγγιση και Αρωγή Νεοεισερχόμενων στη Χώρα μας Ασυνόδευτων Ανηλίκων», στο πλαίσιο των Επειγόντων Μέτρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων 2010.
Οι 3 Δομές Φιλοξενίας δημιουργήθηκαν με τη συνεργασία και χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων και του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στο πλαίσιο του προγράμματος ΜΕΤΟΙΚΟΣ (ισχύει ως τον Αύγουστο του 2016).
Η Δομή Φιλοξενίας των Ταγαράδων Θεσσαλονίκης δημιουργήθηκε τον Ιούνιο 2016 και αρχικά στεγαζόταν σε ξενοδοχειακή μονάδα στην περιοχή της Σίνδου. Η δομή λειτουργεί σε ενοικιασμένα κτίρια και είναι δυναμικότητας 30 κλινών. Στη δομή φιλοξενούνται αγόρια από 12 ως και 18 ετών.
Η Δομή Φιλοξενίας «Έλλη» της Αλεξανδρούπολης λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο 2016 και έχει δυναμικότητα 26 κλινών για ασυνόδευτους ανήλικους. Μέχρι το Φεβρουάριο του 2018, οι ηλικίες των φιλοξενουμένων ήταν 5- 12 ετών για τα αγόρια, και 5- 18 ετών για τα κορίτσια. Από το Μάρτιο του 2018, στη δομή φιλοξενούνται αγόρια από 12 ως και 18 ετών.
Η Δομή Φιλοξενίας στο Μεταξουργείο της Αθήνας, λειτουργεί από τον Ιανουάριο 2017 και έχει δυναμικότητα 28 κλινών για ασυνόδευτους ανήλικους. Στη δομή φιλοξενούνται αγόρια από 12 ως και 18 ετών.
Οι 3 Δομές Φιλοξενίας δημιουργήθηκαν με τη συνεργασία και χρηματοδότηση του Προγράμματος «Relocation & Reception Scheme» (κωδικός έργου: GRC01/2016/0000000060/004) που η ΑΡΣΙΣ υλοποίησε, με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) και χρηματοδοτείται από την ΕE.
Η Δομή Φιλοξενίας στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, λειτουργεί από τον Ιανουάριο 2017 και έχει δυναμικότητα 30 κλινών για ασυνόδευτους ανήλικους. Στη δομή φιλοξενούνται αγόρια από 12 ως και 18 ετών. Λειτουργούσε μέχρι το Δεκέμβριο του 2016 στο πλαίσιο του προγράμματος “Support to mostly Syrian refugees both in camps and en-route in Serbia, FYROM and Greece”, με τη χρηματοδότηση το Υπουργείο Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας (German Federal Foreign Ministry – GFM). Από 1.1.2017 έως 31/7/2017 λειτούργησε στο πλαίσιο του προγράμματος “ Support to Refugees in Greece through Integrated Shelter Model – Rapid Mobility Solution” με τη χρηματοδότηση της Πολιτικής Προστασίας και της Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECHO).
Από την 01/08/2017 όλες οι παραπάνω Δομές, έχουν ενταχθεί σε ένα ενιαίο πρόγραμμα που λειτουργεί στα πλαίσια του έργου «Επιχορήγηση Ν.Π. ΑΡΣΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΝΕΩΝ για την υλοποίηση του έργου “ΜΕΤΟΙΚΟΣ”». Με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης 2014-2020.
Η λειτουργία των ξενώνων συνδέεται με το δίκτυο δράσεων και παραπομπών που έχει οργανώσει η ΑΡΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη, το Βόλο, την Αλεξανδρούπολη και την Αθήνα για την ολοκληρωμένη υποστήριξη των ασυνόδευτων ανηλίκων. Σκοπός του δικτύου αυτού είναι η διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ασυνόδευτων ανηλίκων, η εξασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών που θεωρούνται απαραίτητες για την ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωση και ανάπτυξη τους καθώς και η δημιουργία ευνοϊκών όρων για την προσαρμογή και ένταξή τους στην ελληνική πραγματικότητα με στόχο την αυτονομία ή την επανένωση με τις οικογένειές τους που ζουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.