Add Your Heading Text Here

Search
Close this search box.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Παρουσίαση του έργου “Διάπλους” για την υποστήριξη Ευάλωτων Προσώπων – Αιτούντων Διεθνούς Προστασίας

EEAARSIS

Η υποδοχή και η παροχή ασφαλών συνθηκών διαβίωσης σε ευάλωτους αιτούντες διεθνούς προστασίας, αλλά και η ανάγκη συνέχισης της υποστήριξης την “επόμενη μέρα”, όταν δηλαδή γίνει δεκτή η αίτηση ασύλου, τέθηκαν στο επίκεντρο της διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργάνωσε η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων για την παρουσίαση του έργου “Διάπλους” που υλοποιείται στη Βόρεια Ελλάδα.

Στο πλαίσιο των δράσεων του έργου “Διάπλους” διετίθενται συνολικά 79 θέσεις στη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, τη Δράμα και την Καβάλα και στεγάζονται ασυνόδευτα ανήλικα και γυναίκες, μητέρες μόνες, θύματα σεξουαλικής ή έμφυλης βίας που έχουν ζητήσει άσυλο και ζουν σε αστεγία ή σε επισφαλείς συνθήκες.

Κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας τους οι αιτούντες άσυλο λαμβάνουν υπηρεσίες ψυχολογικής, ψυχοκοινωνικής, νομικής και εργασιακής υποστήριξης μέσα από ατομικές και ομαδικές διαδικασίες συμβουλευτικής ενημέρωσης, με απώτερο στόχο την ομαλή κοινωνική συμπερίληψη.

Το έργο ΔΙΑΠΛΟΥΣ υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος “Άσυλο και Μετανάστευση” των EEA Grants Greece, από την ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων. Το πρόγραμμα “’Ασυλο και Μετανάστευση” (Αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών για την υποδοχή και τον έλεγχο των αιτούντων άσυλο και για την στέγαση ευάλωτων ομάδων) στην Ελλάδα, που χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία, έλαβε συνολικό προϋπολογισμό 16,5 εκατομμύρια ευρώ, ως μέρος των EEA Grants 2014-2021.

Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το “Διάπλους” επικεντρώνεται στην προστασία ευάλωτων γυναικών και ασυνόδευτων ανηλίκων εξέφρασε ο πρέσβης της Νορβηγίας Frode Overland Andersen, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία της προσπάθειας του προσωπικού που υποστηρίζει τη λειτουργία των δομών φιλοξενίας.

Χαιρετίζοντας τις εργασίες εκ μέρους της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα η Courtney Klineυπογράμμισε τη σπουδαιότητα του προγράμματος “Διάπλους” για την υποδοχή και την ένταξη του προσφυγικού πληθυσμού. Το “Σπίτι της ΑΡΣΙΣ” στο Ωραιόκαστρο ανακαινίστηκε πρόσφατα με αμερικάνικη βοήθεια ύψους 25.000 δολαρίων.

Η ίδια επισήμανε το μεγάλο βάρος που σηκώνει η Ελλάδα στο θέμα του προσφυγικού και αναφέρθηκε στη συνδρομή των ΗΠΑ με την παροχή 4,5 εκατ. δολ. στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και στη UΝICEF για την υποστήριξη ευάλωτων προσφύγων, καθώς και στη χρηματοδότηση με 2,5 εκατ. δολ. προς τον ΔΟΜ από την αρχή της πανδημίας για την υποστήριξη 64 δομών με 1.900 ασυνόδευτους ανήλικους.  

“Θα είμαστε πάντα αρωγοί στο προσφυγικό για να συνδράμουμε τα ασυνόδευτα παιδιά και τις γυναίκες σε ανάγκη”, υποστήριξε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής του δήμου Θεσσαλονίκης Γιώργος Αβαρλής. Όπως τόνισε, ο δήμος Θεσσαλονίκης μέσω του προγράμματος React στηρίζει ευάλωτες κατηγορίες αιτούντων άσυλο και ήδη από το 2016 έχουν ωφεληθεί περίπου 3.000 αιτούντες, εκ των οποίων οι 1.700 είναι γυναίκες και παιδιά. Αυτή τη στιγμή στα 170 διαμερίσματα και στο “Φιλοξενείο” του δήμου διαμένουν 470 γυναίκες και παιδιά που ανήκουν σε ευάλωτες κατηγορίες.

Στην τοποθέτησή της η Ειδική Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Ειρήνη Αγαπηδάκη επισήμανε την ανάγκη εξεύρεσης βιώσιμων λύσεων με μακροπρόθεσμες προοπτικές που θα απαντούν στις ανάγκες στέγασης, εκπαίδευσης και επαγγελματικού προσανατολισμού, υπογραμμίζοντας τον κρίσιμο ρόλο της διαμονής των ασυνόδευτων σε διαμερίσματα ώστε να μην ιδρυματοποιούνται.

Όπως τόνισε η ίδια, από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020 μεταφέρθηκαν 2.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι από τα νησιά στην ενδοχώρα και ο στόχος είναι να δημιουργηθούν 2.500 θέσεις μακροχρόνιας φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων από τον προσεχή Μάιο.

Παράλληλα, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα του εκτεταμένου αναλφαβητισμού, αλλά και της σχολικής διαρροής η κ. Αγαπηδάκη ανακοίνωσε ότι αναζητούνται τρόποι που θα διευκολύνουν την ένταξη και την εκπαίδευση των ασυνόδευτων παιδιών, με την ενίσχυση της ελληνομάθειας, τη θέσπιση εναλλακτικού απολυτηρίου μέσης εκπαίδευσης, καθώς και της ένταξης σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης με διεξόδους απασχόλησης.

Η ψυχολόγος και Συντονίστρια Πεδίου στα Διαμερίσματα Φιλοξενίας Ευάλωτων Γυναικών Όλγα Αλεξιάδου, τόνισε την ανάγκη συνέχισης της στέγασης και υποστήριξης και μετά την παροχή ασύλου για τις ευάλωτες γυναίκες αιτούσες διεθνούς προστασίας, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στις περιπτώσεις εκείνες των γυναικών που μεγαλώνουν μόνες τους παιδιά και χρειάζονται ειδικό πλαίσιο υποστήριξης ώστε να μπορούν να σπουδάσουν και να δουλέψουν.

Το πρόγραμμα “Άσυλο και Μετανάστευση” των EEA Grants Greece φιλοδοξεί να συμβάλει στη διασφάλιση της νομικής προστασίας, της υποστήριξης και της φροντίδας των ευάλωτων αιτούντων άσυλο, με έμφαση στα ασυνόδευτα παιδιά. Διαχειριστής χρηματοδότησης για το πρόγραμμα “Άσυλο και Μετανάστευση” στην Ελλάδα είναι η SOL Consulting S.A. σε συνεργασία με τη HumanRights360.

Για περισσότερες πληροφορίες: Θάλεια Σιώπη, συντονίστρια του προγράμματος “Διάπλους”, τηλέφωνο 6982 489570

Το δελτίο τύπου εδώ

el