Το «Σπίτι της ΑΡΣΙΣ» στο Ωραιόκαστρο επισκέπτεται την Πέμπτη 3 Ιουνίου ο αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, ενόψει και της ολοκλήρωσης των εργασιών στο κτίριο, που πραγματοποιήθηκαν με τη χρηματοδότηση των ΗΠΑ.
Η Αμερικανική Αποστολή στην Ελλάδα, διαμέσου του Γενικού Προξενείου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, έδωσε τη δυνατότητα να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης στην καθημερινότητα των 20 παιδιών και εφήβων σε κίνδυνο που φιλοξενούνται στο “Σπίτι της ΑΡΣΙΣ” στο Ωραιόκαστρο.
Με χρηματοδότηση ύψους 25.000 δολαρίων έγιναν μετατροπές που επιτρέπουν την πρόσβαση στο κτίριο σε άτομα με μειωμένη κινητικότητα (φωτογραφίες 1 και 2), καλύφθηκαν οι εργασίες μετατροπής της οικιακής κουζίνας του ξενώνα σε επαγγελματικού τύπου (φωτογραφίες 3, 4 και 4α) -ώστε να υποστηρίζονται εκ των ενόντων οι διατροφικές ανάγκες των παιδιών- και καλύφθηκε εξοπλισμός σε οικιακά είδη (φωτογραφίες 5, 6 και 6α), όπως πλυντήριο και στεγνωτήριο ρούχων (φωτογραφία 7), ηλεκτρική σκούπα και ηλεκτρικό σίδερο.
Η ανακαίνιση στο “Σπίτι της ΑΡΣΙΣ”, τον ξενώνα επείγουσας φιλοξενίας παιδιών και εφήβων σε κίνδυνο, έγινε με τη βοήθεια του μηχανισμού χρηματοδότησης «Julia Taft Grant» για τους Πρόσφυγες, που είναι πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ «Γραφείο Πληθυσμού, Προσφύγων και Μετανάστευσης (PRM)», με σκοπό να ανταποκριθεί στις κρίσιμες ανάγκες των προσφύγων και να καλύψει τα κενά που υπάρχουν με τη διάθεση επιχορηγήσεων.
Το “Σπίτι της ΑΡΣΙΣ” δημιουργήθηκε το 2007 φιλοξενεί και υποστηρίζει παιδιά (αγόρια από 6 έως 12 και κορίτσια από 6 μέχρι 18 ετών) ασυνόδευτα, καθώς και θύματα παραμέλησης, κακοποίησης, εμπορίας και διακίνησης, αλλά και παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο εξαιτίας δυσμενών οικογενειακών ή κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών. Μέχρι σήμερα έχουν φιλοξενηθεί περισσότερα από 400 παιδιά.
Από τον Ιούνιο του 2020, η λειτουργία του ξενώνα υποστηρίζεται από το έργο «Διάπλους», το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Άσυλο και Μετανάστευση» των EEA Grants (www.asylumandmigration-eeagrants.gr/), με Διαχειριστή Επιχορήγησης την ΣΟΛ/Crowe, σε συνεργασία με τη HumanRights360.
Στα παιδιά προσφέρονται υπηρεσίες με γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον τους, που διατρέχουν ένα ευρύ φάσμα, από φιλοξενία και κάλυψη των ατομικών αναγκών τους, ψυχολογική και συναισθηματική υποστήριξη, ένταξη στο εκπαιδευτικό και κοινωνικό περιβάλλον, μέχρι δραστηριότητες ανάπτυξης των ατομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων τους, καθώς και τη στήριξή τους κατά τη μετάβαση στην ενηλικίωση και την αυτονόμηση.
- Πληροφορίες: Μαριάννα Κολοβού, συντονίστρια του ξενώνα, τηλέφωνο 6948 00 69 68
Το δελτίο τύπου εδώ