Add Your Heading Text Here

Search
Close this search box.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Κωδικός μετακίνησης: ευαλωτότητα (Οι συνέπειες των περιοριστικών μέτρων σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες)

Η ΑΡΣΙΣ αναζητά τρόπους ώστε να υποστηρίζει τους κοινωνικά ευάλωτους πολίτες χωρίς αυτοί να παραβαίνουν τα περιοριστικά μέτρα.
Η ΑΡΣΙΣ αναζητά τρόπους ώστε να υποστηρίζει τους κοινωνικά ευάλωτους πολίτες χωρίς αυτοί να παραβαίνουν τα περιοριστικά μέτρα.

Συμπληρώνεται ένας χρόνος από την εφαρμογή των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό και οι πολίτες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες αντιμετωπίζουν επιπλέον αποκλεισμούς, αφού ακόμη δεν έχει προβλεφθεί κωδικός που να επιτρέπει τη μετακίνησή τους για να προσεγγίσουν δομές και υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας.

Την περίοδο των περιοριστικών μέτρων η Κοινωνική Υπηρεσία της ΑΡΣΙΣ  πραγματοποιεί καθημερινά τον ελάχιστο δυνατό αριθμό (35) ραντεβού με ανθρώπους σε ανάγκη, που ζουν στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, αν και τα αιτήματα είναι πολύ περισσότερα. 

Τα πρόσφατα μέτρα που προβλέπουν τους περιορισμούς των δύο χιλιομέτρων ή εντός των ορίων του οικείου δήμου για τις μετακινήσεις, προκαλούν ένα σημαντικό εμπόδιο για τους κοινωνικά ευάλωτους, αφού ακόμη και με τη χρήση των κωδικών 2 και 3 («μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης» ή «μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα», αντίστοιχα), δεν μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες.

Αποτιμώντας τον έναν χρόνο εφαρμογής των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, η ΑΡΣΙΣ υπενθυμίζει:

  • Πολλοί  άνθρωποι δεν διαθέτουν ούτε σύνδεση ίντερνετ, ούτε τηλεόραση, άρα δεν μπορούν να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις της Πολιτικής Προστασίας, να τις κατανοούν και να εφαρμόζουν τα ανακοινωθέντα μέτρα.
  • Δεν είναι σε θέση όλοι οι πολίτες να διαβάζουν και να γράφουν ώστε να μπορούν να στέλνουν μηνύματα ή να συμπληρώνουν βεβαιώσεις μετακίνησης.
  • Για τα ραντεβού σε κοινωνικές υπηρεσίες χρειάζεται τηλεφωνική σύνδεση και δεν είναι αυτονόητο ότι την έχουν όλοι.
  • Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση προϋποθέτει συνθήκες διαβίωσης που δεν είναι δεδομένες για πολλές οικογένειες. Είναι αναγκαίο να υπάρχουν τηλεφωνική γραμμή και συσκευή, διαθέσιμο ίντερνετ και υπολογιστής για κάθε παιδί (μία οικογένεια μπορεί να αποτελείται από 3 ή και 4 παιδιά που φοιτούν σε διαφορετικές σχολικές τάξεις) και επιπλέον οι γονείς και τα παιδιά να είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, ώστε να ανταποκρίνονται με επιτυχία στις απαιτήσεις της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.
  • Υπάρχουν άνθρωποι χωρίς στέγη για τους οποίους η ενημερωτική καμπάνια “Μένουμε ασφαλείς, μένουμε σπίτι” αποτελεί ευχή.  

Η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων αναζητά τρόπους ώστε να παράσχει στους κοινωνικά ευάλωτους συμπολίτες μας τα αναγκαία μέσα για την επιβίωσή τους, χωρίς αυτοί να παραβαίνουν τα περιοριστικά μέτρα και να ρισκάρουν την επιβολή ενός προστίμου που δεν θα είναι σε θέση να πληρώσουν.

Στην περίπτωση που δεν είναι εφικτό να συμπεριληφθούν οι μετακινήσεις προς τις κοινωνικές υπηρεσίες και δομές στους ήδη υπάρχοντες κωδικούς μετακίνησης, προτείνουμε να γίνεται δεκτή από τα αρμόδια όργανα ελέγχου η βεβαίωση της αντίστοιχης υπηρεσίας, η οποία να πιστοποιεί την αναγκαιότητα προσέλευσης σε προγραμματισμένο ραντεβού.

Ειδικότερα, σε κάθε περίπτωση θεωρούμε απαραίτητη τη συμπλήρωση της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης (Κ.Υ.Α. / 6-3-21), όπου ορίζεται ότι αναστέλλονται «υπηρεσίες που παρέχονται από πολιτιστικές και ψυχαγωγικές ενώσεις, με εξαίρεση τις δραστηριότητες που αφορούν παροχή υπηρεσιών σε αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες και ιδίως παραπομπές και συνοδεία σε θέσεις φιλοξενίας, υπηρεσίες διερμηνείας, ψυχοκοινωνικής στήριξης και νομικής συνδρομής» με τη φράση «καθώς και την παροχή των ανωτέρω υπηρεσιών σε αποδεδειγμένα ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, ιδιαίτερα από φορείς της κοινωνίας των πολιτών».

Για περισσότερες πληροφορίες:

Νανά Μιχαλοπούλου, συντονίστρια Κοινωνικής Υπηρεσίας της ΑΡΣΙΣ, τηλέφωνο 6946 457888

Το δελτίο τύπου εδώ

el