Add Your Heading Text Here

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Ημερίδα για τα θύματα βασανιστηρίων

«Υποστήριξη θυμάτων βασανιστηρίων εν κινήσει: εμπειρία, προκλήσεις και προβληματισμοί» είναι ο τίτλος της ημερίδας που διοργανώνει η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων.

Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν οι τρόποι με τους οποίους υποστηρίζονται πρόσφυγες, μετανάστες και αιτούντες άσυλο, που έχουν πέσει θύματα βασανιστηρίων εξαιτίας πολέμων και εμφύλιων συρράξεων, πολιτικών διώξεων, θρησκευτικών πεποιθήσεων, εθνοτικής καταγωγής, φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού.

Οι εργασίες της ημερίδας θα γίνουν την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα, στην αίθουσα «Μανώλης Αναγνωστάκης» στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Θεσσαλονίκης.

Βασικοί στόχοι της ημερίδας είναι η αποτίμηση της μέχρι τώρα εμπειρίας, η ανταλλαγή απόψεων και η ανάδειξη καλών πρακτικών, καθώς και η αναζήτηση νέων τρόπων συμβολής στη διαδικασία αποκατάστασης και ένταξης των επιζώντων βασανιστηρίων εν κινήσει, ενώ θα υπάρχουν και αφηγήσεις από τους ίδιους τους ανθρώπους που υπέστησαν βασανιστήρια.

Το Πρόγραμμα Υποστήριξης Θυμάτων Βασανιστηρίων της ΑΡΣΙΣ ξεκίνησε να λειτουργεί από το Νοέμβριο του 2018 υπό τη χρηματοδότηση των German Doctors, ενώ από το Σεπτέμβριο του 2019 υλοποιείται μέσω του προγράμματος PIER III-Protection, Integration and Education for Refugees in Greece and Austria με την υποστήριξη του The Coca-Cola Foundation και με τη συνεργασία της Caritas Austria.

Σκοπός του προγράμματος είναι η παροχή υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και ψυχικής υγείας, καθώς και υπηρεσιών νομικής στήριξης, σε ενήλικες αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες που έχουν επιζήσει από βασανιστήρια.

Ενδεικτικό του μεγάλου αριθμού προσφύγων και αιτούντων άσυλο που έχουν επιζήσει από βασανιστήρια και διαμένουν στη Βόρεια Ελλάδα είναι ότι μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα 130 εξυπηρετούμενοι, άντρες και γυναίκες.

Οι βασικές χώρες προέλευσης των θυμάτων βασανιστηρίων είναι η Συρία, το Ιράκ, το Ιράν, το Αφγανιστάν και αφρικανικές χώρες όπως η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Τόγκο, το Καμερούν, το Σουδάν και η Γκάνα. Το μεγαλύτερο ποσοστό είναι άντρες, ηλικίας 18-35 ετών.

Πρόκειται για ανθρώπους που χρειάζονται υποστήριξη αφενός λόγω των βασανιστηρίων και των τραυματικών γεγονότων που έχουν βιώσει και αφετέρου λόγω των προκλήσεων που εμπεριέχει η διαδικασία της προσφυγιάς και η ζωή τους στην ελληνική κοινωνία.

Η είσοδος στην ημερίδα είναι ελεύθερη και θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Κατερίνα Χονδρού, Ψυχολόγος MSc, Συντονίστρια Προγράμματος Υποστήριξης Θυμάτων Βασανιστηρίων της ΑΡΣΙΣ, τηλ.: 6976780930

Δείτε το πρόγραμμα εδώ.

Κατεβάστε το δελτίο τύπου εδώ.

el