Add Your Heading Text Here

Search
Close this search box.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Εκδήλωση γνωριμίας με το έργο “Διάπλους”

EEAARSIS

Στην κάλυψη της ανάγκης για ασφαλή φιλοξενία σε ευάλωτους αιτούντες άσυλο στη Βόρεια Ελλάδα συνδράμει το πρόγραμμα “Διάπλους”, που υλοποιεί η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων σε συνεργασία με την HumanRights360. 

Στο πλαίσιο των δράσεων του έργου διατίθενται συνολικά 79 θέσεις σε ασυνόδευτα ανήλικα και γυναίκες, μητέρες μόνες, θύματα σεξουαλικής ή έμφυλης βίας που έχουν ζητήσει άσυλο και ζουν σε αστεγία ή σε επισφαλείς συνθήκες.

Συγκεκριμένα, το “Διάπλους” αφορά ασυνόδευτα ανήλικα που διαμένουν σε Ασφαλείς Ζώνες (Safe Zones) και φιλοξενούνται σε διαμερίσματα  (48 θέσεις), προσφυγόπουλα ηλικίας 5 έως 18 ετών που διαμένουν στο “Σπίτι της ΑΡΣΙΣ” (15 θέσεις) και ευάλωτες γυναίκες αιτούσες άσυλο -μαζί με τα παιδιά τους (16 θέσεις φιλοξενίας).

Το έργο, διάρκειας 20 μηνών, προσφέρει υπηρεσίες ψυχολογικής, ψυχοκοινωνικής, νομικής και εργασιακής υποστήριξης μέσα από ατομικές και ομαδικές διαδικασίες συμβουλευτικής ενημέρωσης, ώστε οι ευάλωτοι αιτούντες άσυλο να ζουν σε συνθήκες που καθιστούν εφικτή τη συμπερίληψή τους στην ελληνική πραγματικότητα.

Η παρουσίαση του έργου έχει προγραμματιστεί να γίνει την Πέμπτη 22 Απριλίου σε διαδικτυακή εκδήλωση που θα αρχίσει στις 11 το πρωί. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν εκπρόσωποι  Κρατικών Αρχών, Διεθνών και Εθνικών Μ.Κ.Ο. 

Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να παρακολουθήσει την εκδήλωση πρέπει να εγγραφεί μέσω του παρακάτω συνδέσμου: https://forms.gle/TBdvNrN539L5nFhL9

Για περισσότερες πληροφορίες: Θάλεια Σιώπη, Γενική Συντονίστρια Προγράμματος “Διάπλους”, τηλέφωνο 6982 489570 & siopi.diaplous@gmail.com

Το έργο ΔΙΑΠΛΟΥΣ υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Άσυλο και Μετανάστευση»,  των EEA Grants Greece, από την ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων. Το πρόγραμμα «Άσυλο και Μετανάστευση» (Αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών για την υποδοχή και τον έλεγχο των αιτούντων άσυλο και για τη στέγαση ευάλωτων ομάδων) στην Ελλάδα, που χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και την Νορβηγία, έλαβε συνολικό προϋπολογισμό 16,5 εκατομμύρια ευρώ, ως μέρος των EEA Grants 2014-2021. Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να συμβάλει στη διασφάλιση της νομικής προστασίας, της υποστήριξης και της φροντίδας των ευάλωτων αιτούντων άσυλο, με έμφαση στα ασυνόδευτα παιδιά. Διαχειριστής Χρηματοδότησης για το πρόγραμμα «Άσυλο και Μετανάστευση» στην Ελλάδα είναι η SOL Consulting S.A. σε συνεργασία με την HumanRights360.

Πληροφορίες: https://www.asylumandmigration-eeagrants.gr

Το δελτίο τύπου εδώ

«Υποστήριξη Ευάλωτων Προσώπων- Αιτούντων Διεθνούς Προστασίας «Πρόγραμμα ΔΙΑΠΛΟΥΣ»

ΠΕΜΠΤΗ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

11:00 – 11:30 Καλωσόρισμα – Εισαγωγή στην εκδήλωση

Πανδίρη Νεφέλη, Πολιτικός Επιστήμονας, ΑΡΣΙΣ

Χαιρετισμοί:

– Frode Overland Andersen Πρέσβης Νορβηγίας

– Courtney Kline, Political Officer, U.S. Embassy Athens

– Αβαρλής Γεώργιος, Αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής Δήμου Θεσσαλονίκης 

– Χρυσογιάννη Ειρήνη, Aντεισαγγελέας Eφετών Πρόεδρος της Εταιρίας Προστασίας Ανηλίκων Θεσσαλονίκης 

– Ειρήνη Αγαπηδάκη, Ειδική Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων 

– Φαρμάκης Επαμεινώνδας, Συνιδρυτής, Γενικός Διευθυντής HumanRights360, Διευθυντής Προγραμμάτων «Άσυλο και Μετανάστευση» και «Τοπική Ανάπτυξη και Μείωση της Φτώχειας» στην Ελλάδα, EEA Grants, 2014 – 2021 

– Φαλτσέτας Χαρίλαος, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου ΣΟΛ Crowe, Αναπληρωτής Διευθυντής Προγραμμάτων «Άσυλο και Μετανάστευση» και «Τοπική Ανάπτυξη και Μείωση της Φτώχειας» στην Ελλάδα, EEA Grants, 2014 – 2021

– Γαβαλάς Νίκος, Νόμιμος Εκπρόσωπος της ΑΡΣΙΣ 

11:30- 11:45 Παρουσίαση του Προγράμματος ΔΙΑΠΛΟΥΣ

– Σιώπη Θάλεια, Γενική Συντονίστρια Προγράμματος

– Αλεξιάδου Όλγα, Ψυχολόγος Συντονίστρια Πεδίου Διαμερίσματα Φιλοξενίας Ευάλωτων Γυναικών

– Κολοβού Μαριάννα, Κοινωνική Λειτουργός Συντονίστρια Το ΣΠΙΤΙ της ΑΡΣΙΣ

Παρουσίαση φωτογραφικού υλικού του προγράμματος

1η Διαδικτυακή Συζήτηση: Εθνικό σύστημα προστασίας ασυνόδευτων ανηλίκων: Προβληματισμοί και προοπτικές

11:45- 12:15

Συντονιστής συζήτησης: Μόσχος Γεώργιος,Νομικός πρώην Συνήγορος του παιδού 

Συμμετέχουν:

– Ειρήνη Αγαπηδάκη, Ειδική Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων 

– Μυρσίνη Καζάκου, Child Protection Officer, UNICEF Greece Country Office

– Παπαδοπούλου Σοφία, Νομικός Σύμβουλος στη Δομή Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης  

– Πανδίρη Ίριδα, Συντονίστρια Ξενώνων Ασυνόδευτων Ανηλίκων ΑΡΣΙΣ 

– Τσίτου Ελευθερία, Γενική Συντονίστρια ΑΡΣΙΣ Ηπείρος 

2η Διαδικτυακή Συζήτηση: Υποστήριξη ευάλωτων γυναικών, αιτουσών άσυλο & δικαιούχων διεθνούς προστασίας

12:15- 12:45

Συντονίστρια Συζήτησης: Αλεξιάδου Όλγα, Ψυχολόγος Συντονίστρια Πεδίου Διαμερίσματα Φιλοξενίας Ευάλωτων Γυναικών

Συμμετέχουν

– Κατσουμπίνα Χριστίνα, Senior Protection Assistant της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (UNHCR)

– Μαραντίδου Ελένη, Κοινωνική Λειτουργός στον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών του ΕΚΚΑ στην Θεσσαλονίκη 

– Δεβελάσκα Μαρία, Project Coordinator, ESTIA 2021 (REACT)

– Κελεκτσόγλου Φωτεινή, Field Coordinator, Πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ ΜΚΟ PRAKSIS

– Χατζηγιάννη Βίλυ, Τοπική Συντονίστρια Ομάδας Αστικού Ιστού Θεσσαλονίκης, ΔΙΟΤΙΜΑ

– Ζουγκός Μανώλης, Συντονιστής στο Φιλοξενείο Οικογενειών Αιτούντων Άσυλο (Δήμος Θεσσαλονίκης και ΑΡΣΙΣ, Πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ 2021 Τίτλος  Έργου REACT)

12:45-13:00

Βίντεο

                                                  —————————————

Το έργο ΔΙΑΠΛΟΥΣ υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Άσυλο και Μετανάστευση», των EEA Grants Greece, από την ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων. Το πρόγραμμα «Άσυλο και Μετανάστευση» (Αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών για την υποδοχή και τον έλεγχο των αιτούντων άσυλο και για τη στέγαση ευάλωτων ομάδων) στην Ελλάδα, που χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και την Νορβηγία, έλαβε συνολικό προϋπολογισμό 16,5 εκατομμύρια ευρώ, ως μέρος των EEA Grants 2014-2021. Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να συμβάλει στη διασφάλιση της νομικής προστασίας, της υποστήριξης και της φροντίδας των ευάλωτων αιτούντων άσυλο, με έμφαση στα ασυνόδευτα παιδιά. Διαχειριστής Χρηματοδότησης για το πρόγραμμα «Άσυλο και Μετανάστευση» στην Ελλάδα είναι η SOL Consulting S.A. σε συνεργασία με την HumanRights360. 

Περισσότερες Πληροφορίες: https://www.asylumandmigration-eeagrants.gr

Το πρόγραμμα εδώ

el