Με τα παιδιά που φιλοξενούνται στο «Σπίτι της ΑΡΣΙΣ» στο Ωραιόκαστρο βρέθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ.
Ο αμερικανός Πρέσβης αφιέρωσε χρόνο κατά την παραμονή του στον ξενώνα επείγουσας φιλοξενίας παιδιών και εφήβων σε κίνδυνο συζητώντας μαζί με τα παιδιά για θέματα όπως, αν τους αρέσει το σχολείο και πόσο εύκολα μαθαίνουν τα ελληνικά, πώς έφτασαν στην Ελλάδα και σε ποια χώρα θα ήθελαν να ζήσουν.
Ο Πρέσβης των ΗΠΑ ξεναγήθηκε στους χώρους του ξενώνα που ανακαινίστηκε με χρηματοδότηση ύψους 25.000 δολαρίων και είδε διά ζώσης τις μετατροπές που έγιναν προκειμένου το κτίριο να είναι προσβάσιμο σε άτομα με μειωμένη κινητικότητα, την αλλαγή της κουζίνας σε επαγγελματικού τύπου, καθώς και τον εξοπλισμό με οικιακά είδη.
Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Πάιατ «η Πρεσβεία κι εγώ είμαστε περήφανοι που στηρίζουμε τη σημαντική δουλειά που κάνει η ΑΡΣΙΣ εδώ στο Ωραιόκαστρο και σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να φιλοξενεί, να εκπαιδεύει, να φροντίζει και να υποστηρίζει έναν από τους πλέον ευάλωτους πληθυσμούς στην Ελλάδα, τα ασυνόδευτα ανήλικα.
Είμαι πολύ ικανοποιημένος που βλέπω την ανακαίνιση στον ξενώνα, την οποία υποστηρίξαμε διαθέτοντας στην ΑΡΣΙΣ πριν από έναν χρόνο ποσό ύψους 25.000 δολαρίων από τον μηχανισμό χρηματοδότησης ‘’Julia Taft Grant’’».
Από την πλευρά του ο υπεύθυνος της ΑΡΣΙΣ Νίκος Γαβαλάς επισήμανε ότι «καθημερινά η ΑΡΣΙΣ δίνει μάχη για την υποστήριξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου με έμφαση στα δικαιώματα του παιδιού» και υπογράμμισε τη σημασία που έχει το έμπρακτο ενδιαφέρον του Γενικού Προξενείου και της Πρεσβείας των ΗΠΑ.
Φεύγοντας από τον ξενώνα ο κ. Πάιατ δέχτηκε δώρο έναν πίνακα ζωγραφικής που φιλοτέχνησε και του χάρισε 17χρονη από τη Σομαλία, η οποία φιλοξενείται στο «Σπίτι της ΑΡΣΙΣ».
Από το 2007 μέχρι σήμερα στο «Σπίτι της ΑΡΣΙΣ» έχουν φιλοξενηθεί περισσότερα από 400 παιδιά, αγόρια από 6 έως 12 και κορίτσια από 6 μέχρι 18 ετών. Πρόκειται για ασυνόδευτα καθώς και παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο εξαιτίας δυσμενών οικογενειακών ή κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών.
Σημειώνεται ότι από τον Ιούνιο του 2020, η λειτουργία του ξενώνα υποστηρίζεται από το έργο «Διάπλους», το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Άσυλο και Μετανάστευση» των EEA Grants (https://www.asylumandmigration-eeagrants.gr/), με Διαχειριστή Επιχορήγησης την ΣΟΛ/Crowe, σε συνεργασία με τη HumanRights360.
Πληροφορίες:
Μαριάννα Κολοβού, συντονίστρια του ξενώνα, τηλέφωνο 6948 00 69 68
Το δελτίο τύπου εδώ