Add Your Heading Text Here

Search
Close this search box.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Διακρατικό έργο TIATAS: Υποστήριξη και ενημέρωση σε 770 άτομα υψηλού κινδύνου για εμπορία ανθρώπων

Η B. από το Καμερούν, πιθανό θύμα εκμετάλλευσης και εμπορίας ανθρώπων εντοπίστηκε από την ΑΡΣΙΣ, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου TIATAS και με την κατάλληλη πλαισίωση παραπέμφθηκε για στέγαση, ψυχολογική και νομική υποστήριξη σε ξενώνα υποδοχής θυμάτων trafficking. Η Β. είναι ένα από τα πολλά άτομα που ενημερώθηκαν και υποστηρίχτηκαν από την ΑΡΣΙΣ τους προηγούμενους μήνες. 

Γυναίκες κυρίως, χωρίς χρήματα και υποστηρικτικό δίκτυο σχέσεων είναι οι πλέον ευάλωτες περιπτώσεις που εντάσσονται στα πιθανά θύματα εκμετάλλευσης και εμπορίας ανθρώπων. 

Τις περισσότερες φορές οι γυναίκες αυτές προσεγγίζονται από κοντινά τους πρόσωπα που τις υπόσχονται ότι θα τις βοηθήσουν, αλλά στην πραγματικότητα είναι αυτοί που θα τις στρατολογήσουν και θα τις εκμεταλλευτούν πρώτοι, κυρίως σεξουαλικά. 

Η εκμετάλλευση συνεχίζεται και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους προς την Ευρώπη, αφού αποδεικνύεται ότι το κύκλωμα των εκμεταλλευτών έχει ευρύ δίκτυο. 

Στην Ελλάδα έρχονται πολλές φορές συνοδευόμενες από κάποιον «φίλο» που είναι στην ουσία το πρόσωπο που τις έχει παραλάβει και θα συνεχίσει να τις εκμεταλλεύεται εδώ, αν δεν καταφέρουν να ξεφύγουν από το κύκλωμα εκμετάλλευσης. Πολλές φορές έχουν και παιδί, του οποίου δεν γνωρίζουν τον πατέρα. 

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από την μέχρι τώρα δωδεκάμηνη εμπειρία του έργου TIATAS που υλοποιεί η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων στην Αθήνα. 

Το TIATAS (Transnational Initiative Against Trafficking in the Context of European Asylum Service) άρχισε τον Ιανουάριο του 2022 και θα διαρκέσει μέχρι τον Ιούνιο του 2023. Χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης – AMIF. 

Αντικείμενο του έργου, που υλοποιείται ταυτόχρονα σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Γερμανία, είναι η ενημέρωση γυναικών και αντρών προσφύγων, με στόχο καταρχάς να αναγνωρίζουν το κοινωνικό φαινόμενο της εμπορίας, ώστε να μπορούν να προστατευτούν. 

Μέχρι τώρα έχουν ενημερωθεί 770 άνθρωποι στις Δομές Φιλοξενίας στην Κόρινθο, στο Σχιστό, στη Ριτσώνα και στη Μαλακάσα, στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού, στο ΚΕΘΕΑ, καθώς και σε δομές ασυνόδευτων ανηλίκων οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, όπως η ΑΡΣΙΣ, το Κοινωνικό  ΕΚΑΒ, η Συνύπαρξις κά. 

Πρόκειται για πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο από το Αφγανιστάν, τη Συρία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Πακιστάν, τη Σομαλία, το Καμερούν, το Ιράκ, την Αλβανία, την Παλαιστίνη, το Ιράν, την Αίγυπτο, την Αλγερία, την Ανγκόλα, τη Γκάμπια, τη Γουινέα, το Καζακστάν, το Λίβανο και την Ινδία. 

Από τους 770 ανθρώπους που ενημερώθηκαν άμεσα και προσωπικά και υποστηρίχθηκαν, ηλικίας κυρίως 25-34 ετών, οι 339 είναι γυναίκες, από τις οποίες οι 100 είναι μητέρες μόνες και 431 άντρες και ασυνόδευτα ανήλικα αγόρια (131) που πέφτουν θύματα εργασιακού trafficking. 

Στις εκπαιδεύσεις που έγιναν μέχρι τώρα συμμετείχαν οργανώσεις και φορείς, όπως Υπηρεσία Ασύλου, Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας(ΚΕΘΙ), Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), Κέντρα ένταξης Μεταναστών, ΑΡΣΙΣ, Διοτίμα, Ευρωπαϊκή έκφραση, International Rescue Committee (IRC), Jesuit Refugee Service (JRS), Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Κοινωνικό ΕΚΑΒ, ΕΛΙΞ, Δίκτυο για τα δικαιώματα του παιδιού, Solidarity Now, Φάρος ελπίδας, Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης και αφορούν: 

  • Εκπαίδευση επαγγελματιών πρώτης γραμμής σε θέματα πρόληψης και καταπολέμησης της εκμετάλλευσης και της εμπορίας.
  • Τέσσερις εκπαιδεύεις 24ωρης διάρκειας με τη συμμετοχή 130 ανθρώπων.
  • Δέκα στοχευμένες εκπαιδεύσεις στην οποία συμμετείχαν  52 άτομα.

Επίσης, 

  1. Ετοιμάστηκε ηλεκτρονικός κατάλογος στα ελληνικά και στα αγγλικά υπηρεσιών θυμάτων, πιθανών θυμάτων και ομάδων υψηλού κινδύνου. 
  2. Διανεμήθηκε σε όλη τη χώρα πάνω από 2000 πολύγλωσσα ενημερωτικά φυλλάδια 
  3. Ετοιμάστηκε ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ και Προτυποποιημένες Διαδικασίες Λειτουργίας διακρατικών παραπομπών θυμάτων εμπορίας ανθρώπων σε υπηρεσίες άλλων κρατών μελών της Ε.Ε.

Για περισσότερες πληροφορίες: Ευαγγελία Κοντοδήμα, διαχειρίστρια του έργου TIATAS, τηλέφωνο 210 8259880, ώρες 14:00- 17:00

Το δελτίο τύπου εδώ

el