Σαν σήμερα, στις 18 Δεκεμβρίου 1990, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τεκνοθέτησε την «Διεθνή Συνθήκη για την Προστασία των Δικαιωμάτων όλων των Μεταναστών και των μελών των Οικογενειών τους», καθιερώνοντας τη σημερινή ημέρα ως Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη/στριας.
Σήμερα υπάρχουν περισσότεροι από 200 εκατομμύρια μετανάστες και μετανάστριες. Σε αυτούς έχουν προστεθεί τα τελευταία χρόνια οι πρόσφυγες από τις εμπόλεμες περιοχές του πλανήτη, γεγονός που έχει αυξήσει δραματικά τον αριθμό των ανθρώπων σε κίνηση διεθνώς. Όλοι τους, μετανάστες και πρόσφυγες, παρά τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι και εκτεθειμένες στους κινδύνους που δημιουργεί η φτώχεια, ο στιγματισμός, οι διακρίσεις και η βία. Ειδικότερα, η προστασία των ευάλωτων ατόμων, των παιδιών και των ασυνόδευτων ανηλίκων αποτελούν κοινή ευθύνη όλων.
Φέτος, περισσότερο από ποτέ, η Διεθνής Ημέρα για τους Μετανάστες και τις Μετανάστριες αποτελεί ευκαιρία να εστιάσουμε την προσοχή μας στην τεράστια πρόκληση της υποδοχής, ασφαλούς μετακίνησης και ένταξης των μεταναστευτικών πληθυσμών προς όφελος όλων, αλλά και να τιμήσουμε τη μεγάλη συμβολή τους και τον πλούτο που φέρνουν στην κοινωνία, τον πολιτισμό και την οικονομία.
Με αφορμή τη σημαντική αυτή ημέρα, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης υποδέχτηκε σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων – μεταξύ άλλων – τα ασυνόδευτα παιδιά που φιλοξενούνται στο Safe Zone, το οποίο λειτουργεί η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων εντός της ανοιχτής δομής φιλοξενίας προσφύγων Σχιστού.
Χαιρετισμό στα παιδιά απηύθυνε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι, ώσπου να βρεθούν σε ένα ειρηνικό και ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον «η πατρίδα τους είναι η Ελλάδα και η οικογένειά τους είναι η ελληνική κοινωνία». Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι «είναι ανάγκη να εργαστούμε όλοι μας τώρα και στο μέλλον, ώστε ποτέ πια να μην υπάρξουν πόλεμοι, να μην υπάρξουν διενέξεις και διωγμοί, που θα διώξουν κι άλλα παιδιά από τις εστίες τους, από τις πατρίδες τους, που θα τα χωρίσουν από τις οικογένειές τους».
Οι ανήλικοι στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στο κτήριο της Βουλής, κάθισαν στα έδρανα των βουλευτών και άκουσαν για την κοινοβουλευτική ιστορία και τη λειτουργία του πολιτεύματος, ενώ στη συνέχεια είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ψυχαγωγικό πρόγραμμα που οργανώθηκε από το Ίδρυμα της Βουλής.
Μερικά λόγια για τα Safe Zones
Τα Safe Zones (Ασφαλείς Ζώνες) είναι δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων 14-18 ετών, οι οποίες λειτουργούν εντός των ανοιχτών δομών φιλοξενίας προσφύγων (camps). Αποτελούν εναλλακτικό μέτρο, αντί της κράτησης για την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών ασφάλειας και προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων. Τα Safe Zones λειτουργούν 24/7 και παρέχουν κοινωνικές, ψυχολογικές, εκπαιδευτικές, νομικές και άλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες και προγράμματα για το βέλτιστο συμφέρον των ανηλίκων. Είναι μεταβατικές δομές φιλοξενίας πριν την ένταξη σε ξενώνες ανηλίκων ή σε άλλα προγράμματα στέγασης και υποστήριξης. Η ΑΡΣΙΣ λειτουργεί 5 Safe Zones στην Ελλάδα (Σχιστό, Θήβα, Λαγκαδίκια, Ιωάννινα, Διαβατά) με την στήριξη της UNICEF και χρηματοδότηση της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας και Επιχειρήσεων Ανθρωπιστικής Βοήθειας (DG ECHO – European Union Civil Protection and Humanitarian Aid).
Μερικά λόγια για την ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων
Η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων δημιουργήθηκε το 1992 με στόχο την υποστήριξη των παιδιών που μειονεκτούν κοινωνικά και απειλούνται με κοινωνικό αποκλεισμό και περιθωριοποίηση, καθώς και την προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και την ανάπτυξη υπηρεσιών για ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Σήμερα, η ΑΡΣΙΣ δραστηριοποιείται στις πόλεις Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Ιωάννινα, Κοζάνη, Αλεξανδρούπολη και σε άλλες πόλεις της νησιωτικής Ελλάδας.
Κατεβάστε το δελτίο τύπου εδώ.
[su_custom_gallery source=”media: 11753,11754″ link=”lightbox” width=”130″ height=”130″ title=”never”]