Add Your Heading Text Here

Search
Close this search box.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Να μην αφήσουμε χώρο για τον ρατσισμό

Οι επιθέσεις με ρατσιστικά χαρακτηριστικά που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα στη Θεσσαλονίκη έρχονται να προστεθούν στο μακρύ κατάλογο ανάλογων περιστατικών που καταγράφονται μέσα σε ένα κλίμα φανατισμού και μισαλλοδοξίας.

Στις 23 Ιουνίου δύο συμμετέχοντες στο Thessaloniki Pride δέχτηκαν επίθεση από αγνώστους μέχρι σήμερα δράστες, οι οποίοι τους πέταξαν στη θάλασσα, ενώ λίγο αργότερα θύμα ρατσιστικής βίας έπεσε κι ένας 17χρονος Πακιστανός, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. 

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση 2017 του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, διαθέσιμη στο http://rvrn.org/wp-content/uploads/2018/03/Report_2017gr.pdf, αυξήθηκαν οι επιθέσεις κατά μεταναστών προσφύγων και των υπερασπιστών τους, ενώ και οι επιθέσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου αποτελούν ένα πολύ σημαντικό τμήμα του συνόλου των ρατσιστικών επιθέσεων.

Θετική εξέλιξη αποτελεί, ωστόσο, το γεγονός ότι πλήθυναν οι περιπτώσεις που σε επίπεδο σχηματισμού δικογραφιών τα περιστατικά αντιμετωπίστηκαν είτε από την αστυνομία, είτε από την εισαγγελία με την επιβαρυντική για τους κατηγορούμενους περίσταση του εγκλήματος με ρατσιστικά χαρακτηριστικά. Μένει να φανεί αν αντίστοιχη εξέλιξη αποτυπώνεται και σε επίπεδο δικαστικών αποφάσεων.

Η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, εργαζόμενοι και εξυπηρετούμενοι της οποίας έχουν υποστεί στο παρελθόν βία με ρατσιστικά κίνητρα συμμετέχοντας ενεργά σε συμπράξεις συλλογικοτήτων που ασχολούνται ενεργά με το ζήτημα (NAFTHA-Nazi Free Thessaloniki Assembly στη Θεσσαλονίκη, και Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας στην Αθήνα), εκφράζει την ικανοποίηση της για το γεγονός ότι οι δύο προαναφερθείσες επιθέσεις που εκδηλώθηκαν το Σάββατο 23 Ιουνίου φέρεται να αντιμετωπίστηκαν με τη χρήση του άρθρου 81Α του Ποινικού Κώδικα.

Με τον τρόπο αυτό, όταν προκύπτει ότι η στοχοποίηση του θύματος έγινε λόγω χαρακτηριστικών φυλής, χρώματος, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, γενεαλογικών καταβολών, θρησκείας, αναπηρίας σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου, τότε αφενός το κρούσμα ονομάζεται ρατσιστικό, αφετέρου καταλογίζονται αυστηρότερες  ποινές, καθώς και τα χρηματικά ποσά που θα πρέπει να πληρωθούν για τη μετατροπή τους.

Για περισσότερες πληροφορίες: Θωμάς Χαραλαμπίδης, δικηγόρος παιδικής προστασίας ΑΡΣΙΣ, τηλέφωνο 6932 35 78 78

Κατεβάστε το δελτίο τύπου εδώ.

el