Δίπλα στα προσφυγόπουλα που συνοδεύονται από τους γονείς τους ή άλλους συγγενείς, αλλά και τα ασυνόδευτα ανήλικα, που εντοπίζονται στη συνοριακή γραμμή του Έβρου και κρατούνται από τις Αρχές, βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες η Κινητή Μονάδα Παιδικής Προστασίας που δημιουργήθηκε πρόσφατα από την ΑΡΣΙΣ -Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, με την υποστήριξη της UNICEF.
Η παρέμβαση απευθύνεται στον νεοαφιχθέντα πληθυσμό προσφύγων και μεταναστών που έρχονται στην Ελλάδα από την περιοχή του Έβρου και εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου “Providing urgent protection for the most vulnerable UASC through Safe Zones, Food Provision and Case management”, τo οποίο χρηματοδοτείται από το ταμείο της Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕCHO) μέσω της Διεθνούς Οργάνωσης UNICEF.
Η ΑΡΣΙΣ σε συνεργασία με τη Διεθνή Οργάνωση UNICEF υλοποιεί από τον Μάιο του 2017 προγράμματα παιδικής προστασίας στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας, της Θήβας καθώς και στην Αγία Ελένη στα Ιωάννινα, λειτουργώντας πέντε δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, εντός των Κέντρων Φιλοξενίας Προσφύγων (Safe Zone) και μια Κοινωνική Υπηρεσία για την παιδική προστασία στη Θεσσαλονίκη.
Υποστηρίζοντας τα τελευταία δύο χρόνια παρεμβάσεις στους χώρους κράτησης στους οποίους πραγματοποιείται η προστατευτική φύλαξη για τους ασυνόδευτους ανήλικους στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και του Κιλκίς, διαπιστώνουμε ότι καθίσταται φανερή η ανάγκη για την ανάπτυξη υπηρεσιών σε ανήλικους που κρατούνται σε συνθήκες στέρησης, γεγονός που μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία τους.
Δεδομένων των αυξανόμενων προσφυγικών ροών και των μειωμένων θέσεων σε δομές φιλοξενίας, οι χρόνοι αναμονής των παιδιών σε προστατευτική φύλαξη αναμένεται να αυξηθούν.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη ανησυχία από πλευράς της οργάνωσης σχετικά με ζητήματα παιδικής προστασίας στην περιοχή του Έβρου. Για αυτό και θεωρούμε κοινωνικό μας χρέος την προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών του νεοαφιχθέντα πληθυσμού μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες και να μπορέσουν να μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα.
Μέσα από μια διεπιστημονική ομάδα δεκαπέντε επαγγελματιών, η ΑΡΣΙΣ στοχεύει στην πληρέστερη υποστήριξη και πλαισίωση των παιδιών που εντοπίζονται, παρεμβαίνοντας τόσο στους χώρους ταυτοποίησης και τους χώρους κράτησης όσο και στο δρόμο όταν πρόκειται για πληθυσμό σε κίνηση.
Βασικά χαρακτηριστικά της προσέγγισης των επαγγελματιών της ΑΡΣΙΣ αποτελούν η παροχή βασικής υλικής υποστήριξης, νομικής ενημέρωσης και βοήθειας, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, διασύνδεσης με υπηρεσίες και ψυχο-εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.
Εξίσου κομβική θεωρούμε και τη σημασία καθιέρωσης καλών πρακτικών και μηχανισμών παρακολούθησης και αναφοράς των ζητημάτων παιδικής προστασίας, της ανάληψης δραστηριοτήτων προστασίας και της υποστήριξης των τοπικών, εθνικών και διεθνών ενεργειών υποστήριξης με στόχο τη βελτιωμένη προστασία των παιδιών (ασυνόδευτων και σε οικογένειες) που ανήκουν στον νεοαφιχθέντα πληθυσμό με βάση τα δικαιώματά τους.
Η συνδρομή ενός φορέα παιδικής προστασίας στο υπάρχον σύστημα υποδοχής ελπίζουμε να αποτελέσει μια ουσιαστική παρέμβαση για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών και την πληρέστερη παροχή υπηρεσιών στον νεοαφιχθέντα πληθυσμό.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στη συνεργάτιδα της ΑΡΣΙΣ Σοφία Παπαδοπούλου, τηλέφωνο 6946904555
Κατεβάστε το δελτίο τύπου εδώ.