Τρίτη, 21 Μαΐου 2019
Η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα σχολείων της Αθήνας, για την υλοποίηση παρεμβάσεων με στόχο την ευαισθητοποίηση μαθητών και μαθητριών στα ανθρώπινα δικαιώματα, σχεδίασε και υλοποίησε 6 επισκέψεις σε 4 σχολεία τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Πρόκειται για τα 5ο, 12ο, 17ο και 21ο Γυμνάσια. Συναντηθήκαμε με 330 μαθητές και μαθήτριες σε 14 συνολικά τμήματα. Οι παρεμβάσεις έγιναν στο πλαίσιο των θεματικών εβδομάδων στα σχολεία αυτά.
Μία ομάδα 16 επαγγελματιών από διάφορες δομές της οργάνωσης συνεργάστηκαν για την υλοποίηση των παρεμβάσεων, οι οποίες βασίστηκαν σε βιωματικά και δημιουργικά παιχνίδια και ασκήσεις, με στόχο να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές/τριες σε θέματα δικαιωμάτων. Δουλέψαμε με ερωτήματα όπως «γνωρίζω τα δικαιώματα μου;», «πώς διεκδικώ ένα δικαίωμα;», «πώς παίρνω θέση σε σχέση με τα δικαιώματα μου;», «ποιά η ευθύνη μου ως αυριανού πολίτη της χώρας;», «πώς υποστηρίζω τη θέση μου σε σχέση με τα δικαιώματα;».
Οι παρεμβάσεις αξιοποίησαν το υλικό των Compass και Compasito, δύο εγχειριδίων για την εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία δημιουργήθηκαν από το Συμβούλιο της Ευρώπης και μεταφράστηκαν για την Ελλάδα από την ΑΡΣΙΣ, δεδομένου ότι από το 2006 η ΑΡΣΙΣ ορίστηκε επίσημα από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως φορέας μετάφρασης στα Ελληνικά, αναπαραγωγής και διάχυσης της μεθοδολογίας εκπαίδευσης εκπαιδευτών COMPASS.
Πρόκειται για ένα μεθοδολογικό οδηγό εκπαίδευσης νέων στα ανθρώπινα δικαιώματα ο οποίος παρέχει σε δασκάλους, καθηγητές και γενικά επιστήμονες που εργάζονται με νέους ανθρώπους θεωρητικό πλαίσιο, μεθοδολογικές οδηγίες, πρακτικές ασκήσεις, εκπαιδευτικό υλικό και προτάσεις δραστηριοτήτων, με στόχο να ενημερώσουν και να κινητοποιήσουν τους νέους να ασχοληθούν ενεργά με την ευρύτερη θεματολογία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατ’ επέκταση των σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων που απασχολούν την τοπική και παγκόσμια κοινότητα.
Αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι της δουλειάς της οργάνωσης η παρουσία και δουλειά σε σχολικές μονάδες, κοντά στους νέους και νέες και την ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα, για να ακούσουμε τους μαθητές και τις μαθήτριες, να μοιραστούμε πληροφορία, να αφουγκραστούμε τάσεις και ανάγκες και να σχεδιάσουμε παρεμβάσεις στο μέλλον.
Κατεβάστε το δελτίο τύπου εδώ.