Add Your Heading Text Here

Search
Close this search box.

Δελτίο Τύπου: Απέναντι στη βία προτάσσουμε τη συνύπαρξη  

Αθήνα 26/09/2017

Χθες, 25 Σεπτεμβρίου στο Παλαιόκαστρο Σάμου, εργαζόμενοι της ΑΡΣΙΣ έπεσαν θύματα απρόκλητης επίθεσης που περιλάμβανε τη χρήση λεκτικής αλλά και σωματικής βίας σε βάρος τους. Το περιστατικό συνέβη κατά την Συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Παλαιοκάστρου Σάμου. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι εργαζόμενοι της ΑΡΣΙΣ, οι οποίοι προσήλθαν ώστε να ενημερώσουν το συμβούλιο για το πρόγραμμα στέγασης που υλοποιούμε σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. προπηλακίστηκαν και αποδοκιμάστηκαν, ενώ η σε βάρος τους εριστική συμπεριφορά κλιμακώθηκε εκτός του χώρου της συνεδρίασης με επίθεση σε βάρος τους από ομάδα κατοίκων, με χρήση σωματικής βίας (χτυπήματα και απωθήσεις) και ρίψη καπνογόνων.

Αυτονόητα καταδικάζουμε την επίθεση σε βάρος των εργαζομένων μας, τους οποίους θα συνδράμουμε με κάθε τρόπο για την υπεράσπιση της ασφάλειάς τους και για τον εντοπισμό και την δίωξη σε βάρος των υπαίτιων της επίθεσης.

Το δυσάρεστο αυτό συμβάν μας υποχρεώνει ωστόσο να τοποθετηθούμε συνολικά πάνω στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Σάμο και στα υπόλοιπα ακριτικά νησιά.

Η ΑΡΣΙΣ αναγνωρίζει την πολύ δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών. Θεωρεί ότι οι τοπικές κοινωνίες των ακριτικών νησιών έδειξαν στην μεγάλη τους πλειοψηφία έμπρακτη αλληλεγγύη προς τους χιλιάδες συνανθρώπους μας, τους πρόσφυγες που κατέφυγαν στην χώρα μας κυνηγημένοι από τον πόλεμο, ή τις κάθε είδους διώξεις στις χώρες καταγωγής τους. Γνωρίζουμε ότι οι τυχόν ακραίες αντιδράσεις προέρχονται από μικρές ομάδες που πυροδοτούν την ένταση με κινδυνολογίες και ανακρίβειες.

Επισημαίνουμε επίσης, ότι η επιλογή της συγκέντρωσης και της παραμονής της πλειοψηφίας του προσφυγικού πληθυσμού στα νησιά δεν είναι επιλογή ούτε της ΑΡΣΙΣ, ούτε καμίας άλλης ανθρωπιστικής οργάνωσης. Αντιθέτως, αυτή η επιλογή, που αποτελεί απόρροια της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας έχει δεχθεί σοβαρή κριτική από τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Αποτελεί πολιτική επιλογή για την οποία αυτονόητα δεν έχουμε οποιαδήποτε ευθύνη.

Το πρόγραμμα στέγασης προσφύγων που επιμελείται η Οργάνωσή μας σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκτιμούμε ότι έχει μια θετική και επικουρική λειτουργία τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για την τοπική κοινωνία

Αποτρέπει την απομόνωση και τον αποκλεισμό του προσφυγικού πληθυσμού. Επιτρέπει στους πρόσφυγες να ζήσουν σε μια πιο ανθρώπινη και αξιοπρεπή συνθήκη, πράγμα που αναμφίβολα έχει μια θετική επίδραση στην ψυχική τους υγεία και στην κοινωνική συμπεριφορά τους. Αυτό αναμφίβολα αποβαίνει πολλαπλώς σε όφελος και της τοπικής κοινότητας, ενώ δημιουργεί τις δυνατότητες ώστε η τοπική κοινωνία να ευημερήσει μαζί με τους πρόσφυγες.

Κατανοούμε ότι – παρά την προφανή για εμάς χρησιμότητά του – μπορεί κανείς να έχει αντιρρήσεις για αυτό το πρόγραμμα. Ωστόσο, η αντίρρηση αυτή, θα πρέπει να έχει ως όριο την μη χρήση βίας ή μεθόδων εκφοβισμού. Δυστυχώς οι εργαζόμενοί μας στην Σάμο τον τελευταίο καιρό έχουν υπάρξει θύματα και των δύο αυτών απαράδεκτων πρακτικών.

Θα λέγαμε επίσης ότι όριο θα έπρεπε να είναι και η αποφυγή της συκοφαντίας και της διαστρέβλωσης της αλήθειας. Επισημαίνουμε ότι – αντίθετα προς όσα ανακριβή διακινούνται – η Οργάνωσή μας επιμελείται έως σήμερα την ενοικίαση 16 διαμερισμάτων, στην συντριπτική πλειοψηφία των οποίων έχουν στεγαστεί προσφυγικές οικογένειες από την Συρία. Επισημαίνουμε τέλος, ότι η ΑΡΣΙΣ είναι μια οργάνωση με ιστορία προσφοράς πλέον των 25 ετών και κάθε αβάσιμο υπονοούμενο σε βάρος της περί δήθεν αδιαφάνειας στην λειτουργία της, θα έχει την δέουσα αντιμετώπιση.

Επιδιώκουμε τον διάλογο με την τοπική κοινωνία. Αυτή εξάλλου ήταν και η πρόθεση των εργαζομένων μας που συμμετείχαν στην Συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Παλαιοκάστρου, όπου όμως δεν τους δόθηκε καν ο λόγος. Πρόθεσή μας ήταν και παραμένει η ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για τη μείζονα προσφυγική κρίση, η καταπολέμηση των στερεοτύπων, η προώθηση της συνύπαρξης για όσο χρόνο χρειαστεί να παραμείνει ο προσφυγικός πληθυσμός στα νησιά, πριν μετακινηθεί είτε προς την ενδοχώρα είτε προς άλλες χώρες.

Θα πρέπει όλοι οι θεσμοί (Δικαιοσύνη, Αστυνομία, Κεντρική Διοίκηση, Τοπική Αυτοδιοίκηση) να διασφαλίσουν ότι αυτός ο διάλογος θα διεξαχθεί με πλήρη σεβασμό προς τις ευαισθησίες και τις ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας, αλλά και με πλήρη προστασία των βασικών έννομων αγαθών της σωματικής ακεραιότητας και της ασφάλειας, τόσο για τους εργαζόμενούς μας όσο και για κάθε άνθρωπο, Έλληνα, πρόσφυγα ή μετανάστη.

Τέλος, η ΑΡΣΙΣ δηλώνει ότι θα πράξει ο,τιδήποτε χρειαστεί για την προστασία των εργαζομένων της. Η σωματική ακεραιότητα και εν γένει η ασφάλεια κάθε εργαζομένου δεν είναι δυνατό σε μια ευνομούμενη πολιτεία να βρίσκεται υπό την απειλή μειοψηφικών ακραίων κύκλων. Αυτό δεν είναι ανεκτό σε μία δημοκρατία ούτε ταιριάζει στα δημοκρατικά αισθήματα της μεγάλης πλειοψηφίας των κατοίκων της Σάμου. 

ΑΡΣΙΣ -ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΝΕΩΝ

Κατεβάστε το δελτίο τύπου εδώ.

el