Add Your Heading Text Here

Search
Close this search box.

Civilhood: Στρογγυλή Τράπεζα με τίτλο «Ένταξη ασυνόδευτων ανηλίκων: Δυνατότητες, προκλήσεις και προτάσεις πολιτικής»

04 Civilhood partners

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή εκπροσώπων του συνόλου των ενδιαφερόμενων μερών, διεξήχθη, την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου, η Στρογγυλή Τράπεζα με τίτλο «Ένταξη ασυνόδευτων ανηλίκων: Δυνατότητες, προκλήσεις και προτάσεις πολιτικής» που διοργάνωσε το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου.

Η Στρογγυλή Τράπεζα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του από την ΕΕ έργου “Enhancing unaccompanied minors transition to early Adulthood through civic education and labour market integration – Civilhood”, που συντονίζει η ΆΡΣΙΣ- Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Υπεύθυνος Διαχείρισης Έργων του ΚΕΣΔ – Ιδρύματος Θ. & Δ. Τσάτσου (εταίρος), Γεώργιος Βουρλάκης, ο οποίος παρουσίασε τον σκοπό του έργου, τους κύριους άξονες και τις προγραμματισμένες δράσεις, αλλά και τις διαμορφωθείσες από την κοινοπραξία του έργου, προτάσεις πολιτικής, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν εκ μέρους της ΑΡΣΙΣ(συντονιστής) η Κατερίνα Πούτου, Νόμιμη Εκπρόσωπος του Δ.Σ. της Κοινωνικής Οργάνωσης Υποστήριξης Νέων «ΑΡΣΙΣ» & ο διαχειριστής του έργου Κωνσταντίνος Κούτρας.

Η Εκτελεστική Διευθύντρια του ΚΕΣΔ-Ιδρύματος Θ. & Δ. Τσάτσου, Δρ. Μαρία Μουσμούτη, συντόνισε το τραπέζι, στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι θεσμικών φορέων και διεθνών οργανισμών.

Οι ομιλήτριες/ές ανέδειξαν τους βασικούς άξονες παρέμβασης, τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι ωφελούμενοι/ες, αλλά και τις προκλήσεις που καλούνται να υπερβούν οι οργανώσεις, ενώ τόνισαν τη σημασία:

  • Διαμόρφωσης ενός ολιστικού σχεδιασμού πολιτικών υποστήριξης φιλοξενίας &  ένταξης, υπό μια ενιαία Ευρωπαϊκή πολιτική στρατηγική για την προστασία των ανηλίκων,
  • Διαμόρφωσης εθνικής στρατηγικής για την προστασία των ανηλίκων (ημεδαπών και αλλοδαπών), με διεπιστημονική προσέγγιση και Διυπουργική συνεργασία,
  • Αξιοποίησης των τρεχόντων χρηματοδοτικών εργαλείων και την ανάπτυξη νέων που θα επεκτείνουν τα δίκτυα προστασίας (έως και την ηλικία των 23) για τον ωφελούμενο πληθυσμό του έργου (α/α),
  • Επέκτασης παροχής ασύλου στους ασυνόδευτους ανηλίκους 18-23 ετών,
  • Εξασφάλισης μόνιμης στέγασης μετά τη συμπλήρωση των 18 ετών.

Οι ως άνω αναφορές συγκροτούν έναν πυρήνα προτάσεων πολιτικής που αφορούν :

  1. Τη Στέγαση/Κατοικία μέσα από το την ανάπτυξη κοινωνικών ασφαλών επιλογών διαβίωσης (Ξενώνες ημιαυτόνομης διαβίωσης, κοινωνική κατοικία, επιδότηση ενοικίου κ.α.) και την συνέχιση των κοινωνικών εγγυήσεων φιλοξενίας μέχρι τα 23 έτη για τον πληθυσμό των Ασυνόδευτων Ανηλίκων (εκπίπτουν από το σύστημα στέγασης με την ενηλικίωση) – Πρόταση για προγράμματα μακροχρόνιας υποστήριξης.
  2. Την πρόσβαση σε προγράμματα κατάρτισης, επιμόρφωσης και σύνδεσης με την αγορά εργασίας, με πλήρη εφαρμογή του εργατικού δικαίου για την εξασφάλιση καλών συνθηκών εργασίας και εκ του αποτελέσματος την ασφαλή ένταξη στην κοινωνία, πάντα με όρους ορατότητας.
  3. Τις καθαρές και συνεπείς διαδικασίες για τη νόμιμη διαμονή στη χώρα, μέσω της ενοποίησης των υπηρεσιών υποδοχής (διαδικασία ασύλου, επανένωσης), προστασίας και ένταξης.

Ομιλήτριες/ές και κοινό είχαν τον χρόνο να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις επί του θέματος, ενώ οι Έλληνες εταίροι του έργου δεσμεύθηκαν να μεταφέρουν τις διαμορφωθείσες προτάσεις πολιτικής στην Στρογγυλή τράπεζα που θα διεξαχθεί στις 14 Νοεμβρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Βρυξέλλες), με την παρουσία ευρωβουλευτ(ρι)ών από τις χώρες των εταίρων.

Τη Στρογγυλή τράπεζα τίμησαν με την συμμετοχή τους και τις/τους ευχαριστούμε για την ανταπόκριση οι κ.κ.:

  • Άννα-Μαρία Καραγεώργη (Υπεύθυνη Προγράμματος Ένταξης και Ενδυνάμωσης Νεαρών Ενήλικων Ατόμων, International Rescue Committee),
  • Πέννυ Κεραμιδά (Υπεύθυνη Έργου Ημιαυτόνομης Διαβίωσης Ασυνόδευτων Ανηλίκων 16 ετών και άνω, ΜΕΤΑδραση),
  • Θεώνη Κουφονικολάκου [Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού & π. Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνηγόρων του Παιδιού (ENOC)]
  • Δημήτρης Σάννας (Senior Employability Counselor, SolidarityNow)
  • Γκέλη Αρώνη (Προϊσταμένη Μονάδας Ένταξης και Υποστήριξης Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Γενική Γραμματεία Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου) και η κα. Κλαίρη Παυλάκη (Σύμβουλος σε ζητήματα παιδικής προστασίας, Γενική Γραμματεία Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου),
  • Τζωρτζίνα Γαλανοπούλου [National Project Officer (UMC Protection), Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης],
  • Μαριέλλα Μιχαηλίδου (Υπεύθυνη Παιδικής Προστασίας, Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα), οι οποίες  παρουσίασαν συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε όπως επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του προγράμματος:

http://civilhood.eu/

Tο έργο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (AMIF) στο πλαίσιο του προγράμματος AMIF-2020-AG.

Το περιεχόμενο του παρόντος Δελτίου Τύπου εκφράζει τις απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί αποκλειστική του ευθύνη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αποδέχεται οποιαδήποτε ευθύνη για τη χρήση των πληροφοριών που περιέχει.

el