Πρόκειται για ένα μεγάλο κι επικίνδυνο ταξίδι που διήρκησε 15 μέρες έως να φτάσουν στην Τουρκία.
Ύστερα από μία ακόμα εξουθενωτική διαδρομή περπατώντας για 5 συνεχείς μέρες, χωρίς φαγητό και νερό κατάφερε να φτάσει στη χώρα μας.
Η ομάδα του #Streetwork της #ΑΡΣΙΣ, ύστερα από παραπομπή του στον ΕΜΕΑ συνόδευσε τον ανήλικο από το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Θεσσαλονίκης σε Επείγουσα Δομή Φιλοξενίας.
Ο Fikru εξέφρασε τη χαρά του που η ζωή του αποκτά ξανά φυσιολογικούς ρυθμούς. Άφησε την Ερυθραία, τον πόλεμο και την αναγκαστική του στράτευση με όνειρο να φτάσει στην Ευρώπη και να μπορέσει να έρθει εδώ κι η οικογένειά του.
*Το όνομα έχει αλλάξει για λόγους προστασίας.
Η ΑΡΣΙΣ- Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων υλοποιεί ένα εξειδικευμένο έργο με στόχο την ενίσχυση του περιβάλλοντος προστασίας των ασυνόδευτων και χωρισμένων από την οικογένειά τους παιδιών σε επισφαλείς συνθήκες στη Βόρεια Ελλάδα συμμετέχοντας στον Εθνικό Μηχανισμό Επείγουσας Ανταπόκρισης (ΕΜΕΑ).
O ΕΜΕΑ συστήθηκε μετά από κοινή πρωτοβουλία της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανήλικων (Heracles Moskoff – sspuam), (νυν Γενική Γραμματεία Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας) στο Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR GREECE), με χρηματοδότηση των EEA Grants (EEA and Norway Grants), EEA Grants Greece και την Κυβέρνηση της Ελβετίας / Embassy of Switzerland in Greece / Πρεσβεία της Ελβετίας στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τον IOM Greece και τις οργανώσεις Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού – Network for Children’s Rights, ARSIS – Association for the Social Support of Youth και ΜΕΤΑδραση – METAdrasi.