Add Your Heading Text Here

Ανακοίνωση – U-CARE Unaccompanied Children in Alternative Residence IOM – ARSIS

U Care IOM LOGO

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης σε συνεργασία με την ΑΡΣΙΣ- Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων υλοποιεί από τον Ιανούριο 2021, το πρόγραμμα U-CARE (Unaccompanied Children in Alternative Care) με κύριο στόχο την ενδυνάμωση και την προώθηση του θεσμού της αναδοχής ασυνόδευτων παιδιών μεταναστών στην Ελλάδα.

Την Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021 πραγματοποιήθηκε ο 1ος Εθνικός Διάλογος με θέμα την Αναδοχή και τους Ασυνόδευτους Ανηλίκους. Την εκδήλωση χαιρέτισαν η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Σοφία Βούλτεψη, η εκπρόσωπος της DG HOME στην Ελλάδα κ. Monika Ekström, ο επικεφαλής ΔΟΜ Ελλάδας κ. Gianluca Rocco και το ιδρυτικό μέλος της ΑΡΣΙΣ, κ. Νίκος Γαβαλάς.

Τις ενδιαφέρουσες ομιλίες που κάλυψαν  πολυδιάστατα το θέμα της Αναδοχής παρακολούθησαν μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας συντονιστές δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, κοινωνικοί λειτουργοί από τις Περιφερειακές Ενότητες, στελέχη διεθνών οργανισμών, εκπρόσωποι διεθνών και εθνικών μη κυβερνητικών οργανώσεων, στελέχη αρμόδιων υπουργείων. Για πρώτη φορά “συναντήθηκαν” φορείς που υποστηρίζουν ασυνόδευτα παιδιά μετανάστες με φορείς του δημοσίου τομέα που υλοποιούν το πρόγραμμα της Αναδοχής. Σε συνέχεια αυτής της συνάντησης θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες εκπαιδεύσεις σε επαγγελματίες που εργάζονται στο εθνικό σύστημα παιδικής προστασίας και θα υλοποιηθεί καμπάνια ευαισθητοποίησης και προσέλκυσης υποψηφίων αναδόχων γονέων.

Το πρόγραμμα U-CARE, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2014-2020) και συντονίζεται από τον ΔΟΜ Βελγίου, είναι μια πρωτοβουλία 20 μηνών που συμβάλλει στην ανάπτυξη και βελτίωση εναλλακτικών μη θεσμοθετημένων συστημάτων φροντίδας για τα ασυνόδευτα ανήλικα (UMC) στο Βέλγιο, τη Γερμανία και την Ελλάδα. Unaccompanied Children in Alternative Residence (U-CARE). Μέσω μιας προσέγγισης με επίκεντρο το παιδί και την ανταλλαγή ορθών πρακτικών, γνώσεων και εμπειριών, θα ενισχυθούν οι υπάρχουσες διαδικασίες και εργαλεία.

Το πρόγραμμα στοχεύει κυρίως σε ασυνόδευτα ανήλικα, εξερευνώντας, ενισχύοντας και λαμβάνοντας υπόψιν εναλλακτικές επιλογές φροντίδας ως την καταλληλότερη ανταπόκριση στις συγκεκριμένες ανάγκες τους. Για να διασφαλιστεί ο σεβασμός την οπτική των παιδιών και ότι τα εργαλεία ανταποκρίνονται στις πραγματικές τους ανάγκες, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι θα κληθούν καθόλη τη διάρκεια του προγράμματος να μοιραστούν τις απόψεις τους. Το πρόγραμμα στοχεύει επίσης στην κινητοποίηση, την εύρεση και την εκπαίδευση θετών οικογενειών, με ιδιαίτερη έμφαση σε εκείνες με μεταναστευτικό υπόβαθρο, καθώς και στην κατάρτιση επαγγελματιών που εργάζονται σε εθνικά συστήματα προστασίας παιδιών. Τέλος, το πρόγραμμα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην (δια) εθνική ανταλλαγή καλών πρακτικών, στην ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού αλλά και πιο εξειδικευμένων φορέων σχετικά με τη σημασία των εναλλακτικών μέριμνας με κέντρο την οικογένεια και την εξωιδρυματική φροντίδα.

Η ανακοίνωση εδώ

UN SDG U Care
el
Μετάβαση στο περιεχόμενο