Το έργο «Accommodation and assistance to asylum seekers and relocation candidates» (κωδικός έργου: GRC01/2017/0000000077/000), υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το έργο υλοποιήθηκε από τις 1/12017 ως τις 31/12/2017.
Το έργο παρείχε:
ΞΕΝΩΝΕΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ
Ως και τον Ιούλιο του 2017 λειτούργησαν, μέσω του συγκεκριμένου έργου, τρεις ξενώνες φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, τη Μακρινίτσα Βόλου και την Αλεξανδρούπολη, οι οποίοι προσέφεραν 82 θέσεις φιλοξενίας. Οι ξενώνες του Ωραιοκάστρου και της Μακρινίτσας φιλοξενούν από 30 αγόρια έκαστος, ηλικίας 12-18 ετών και ο ξενώνας της Αλεξανδρούπολης φιλοξενεί 22 παιδιά (αγόρια 5-12 ετών και κορίτσια 5-18 ετών).
ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ
Οι δομές μεταβατικής φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων της Αθήνας των Ταγαράδων και της Αλεξανδρούπολης, δημιουργήθηκαν εντός του 2016 και χρηματοδοτήθηκαν από το έργο ως τον Ιούλιο του 2017, προσφέροντας 85 θέσεις φιλοξενίας. Η δομή μεταβατικής φιλοξενίας της Αθήνας και των Ταγαράδων φιλοξενούν 30 αγόρια, ηλικίας 14-18 ετών, έκαστος, ενώ η δομή της Αλεξανδρούπολης φιλοξενεί 25 παιδιά (αγόρια 5-12 ετών και κορίτσια 5-18 ετών).
Σε όλα τα παιδιά που φιλοξενούνται από την ΑΡΣΙΣ στους ξενώνες προσφέρονται οι απαραίτητες παροχές (διατροφή, είδη υγιεινής, ρουχισμού, υπόδησης, μετακίνηση, επικοινωνία κ.α.), καθώς και υπηρεσίες (ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη, παραπομπή σε φορείς παροχής υγείας, εκπαίδευσης κ.α., νομική συμβουλευτική και εκπροσώπηση, παιδαγωγική πλαισίωση κ.α.).
ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΕΥΑΛΩΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ
ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΣΕ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ
ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΕΥΑΛΩΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ
Η ΑΡΣΙΣ μίσθωσε συνολικά 249 διαμερίσματα στον αστικό ιστό της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς και σε 4 νησιά (Κω, Λέρο, Σάμο, Χίο) δημιουργώντας σε αυτά 1.491 θέσεις φιλοξενίας για υποψήφιους για relocation και ευάλωτους αιτούντες άσυλο. Μέσω των μηχανισμών καθημερινής υποστήριξης, οι φιλοξενούμενοι πρόσφυγες μπόρεσαν να ενταχθούν στο νέο γι’ αυτούς πολιτισμικό και κοινωνικό περιβάλλον, ενώ εξασφαλίζονταν οι αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και η εξατομικευμένη διαχείριση των αναγκών τους. Επιπρόσθετα, οι δράσεις αυτές στοχεύουν στην αποφυγή της κοινωνικής απομόνωσης και περιθωριοποίησης αλλά και στην καταπολέμηση των διακρίσεων και του ρατσισμού.
Το έργο:
– μεριμνά για την εγγραφή όλων των παιδιών στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
– προωθεί την εκμάθηση ελληνικών
– φροντίζει για την πρόσβαση των φιλοξενουμένων στην υγειονομική περίθαλψη
– προσφέρει υπηρεσίες πληροφόρησης, συμβουλευτικής βοήθειας, ψυχολογικής ενθάρρυνσης και υποστήριξης σε οικογενειακό και ατομικό επίπεδο, νομική πληροφόρηση και συμβουλευτική, συνοδείες, διαμεσολάβηση με δημόσιες αρχές (εφορία, ΟΑΕΔ, ΚΕΠ κα),
– διευκολύνει τη διασύνδεση με άλλους φορείς και τη συμμετοχή στην κοινωνική-πολιτιστική ζωή της πόλης.
Επιπλέον, όλοι οι φιλοξενούμενοι λαμβάνουν κάρτες μετρητών προκειμένου να καλύπτουν τις βασικές τους ανάγκες, όπως το φαγητό, ο ρουχισμός, η μετακίνηση κα.
«ΕΣΤΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ» – ΜΟΝΑΔΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΑΙΤΟΥΝΤΩΝ ΆΣΥΛΟ
Η ΑΡΣΙΣ, προσφέρει, επίσης 48 θέσεις φιλοξενίας για μέλη μονογονεϊκών ή πυρηνικών οικογενειών, στη Μονάδα Υποδοχής και Φιλοξενίας Οικογενειών Αιτούντων Άσυλο «Εστία Προσφύγων», που λειτουργεί στην Αθήνα.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ
Η ΑΡΣΙΣ λειτουργεί τρία Κοινωνικά Διαμερίσματα στην Αθήνα (24 θέσεις φιλοξενίας), όπου φιλοξενούνται μέλη μονογονεϊκών ή πυρηνικών οικογενειών.Λειτουργεί επίσης τρία Κοινωνικά Διαμερίσματα στη Θεσσαλονίκη (23 θέσεις φιλοξενίας) και τρία στο Βόλο (12 θέσεις). Οι δομές αυτές φιλοξενούν νεαρούς αιτούντες άσυλο 18 ως 25 ετών, οι οποίοι είτε φιλοξενούνταν μέχρι και την ενηλικίωση τους σε ξενώνες ασυνόδευτων ανηλίκων, είτε παραπέμπονται απευθείας από άλλες Υπηρεσίες.
Η φιλοξενία στα Κοινωνικά διαμερίσματα αποτελεί ένα ενδιάμεσο στάδιο πριν την πλήρη αυτονόμηση τους. Στόχος είναι η προετοιμασία της κοινωνικής ένταξης, η προσφορά ευκαιριών περαιτέρω εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης, επιμόρφωσης, κοινωνικοποίησης και κοινωνικής συμμετοχής. Επίσης, η δημιουργική δραστηριοποίηση ενθαρρύνεται κατά τη διάρκεια της παραμονής, με σκοπό την ανάπτυξη ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων και την ένταξη στην απασχόληση.
Όλοι οι φιλοξενούμενοι λαμβάνουν κάρτες μετρητών προκειμένου να καλύπτουν τις βασικές τους ανάγκες.
Μπορείτε να βρείτε τη τελική αναφορά σχετικά με την υλοποίηση του έργου αυτού, εδώ.