Add Your Heading Text Here

Search
Close this search box.

Πολιτική δέσμευση για την αντιμετώπιση του κενού στη νομική προστασία των ασυνόδευτων ανήλικων

arsis epopteyomena diamerismata gia asynodeytoys anilikoys sti thessaloniki

Με τη ρητή δέσμευση από την Υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, και τον Ειδικό Γραμματέα για την Προστασία των Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Ηρακλή Μοσκώφ, για νομοθετική ρύθμιση και χορήγηση αδειών διαμονής σε όλα τα ασυνόδευτα παιδιά που διαμένουν στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε η σχετική διαδικτυακή συζήτηση που οργανώθηκε από 44 οργανώσεις στις 12 Ιουλίου. 

Η  εκδήλωση με τίτλο «Παιδιά χωρίς χαρτιά, παιδιά σε κίνδυνο. Μέχρι πότε…;» ήταν αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας του Δικτύου Συνηγορίας για τα Δικαιώματα των Παιδιών, την οποία συνυπέγραψαν 44 Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών (τη σχετική ανακοίνωση μπορείτε να διαβάσετε εδώ: https://www.gcr.gr/el/news/press-releases-announcements/item/2000-paidia-xoris-xartia-paidia-se-kindyno-mexri-pote). Στο πλαίσιό της, οι οργανώσεις ανέδειξαν την ανάγκη για νομιμοποίηση των ασυνόδευτων παιδιών, καθώς και όσων από αυτά έχουν ήδη ενηλικιωθεί και τουλάχιστον μέχρι το 21ο έτος της ηλικίας τους.  

Κατά την εκδήλωση καταδείχθηκε η  πλήρης συμφωνία μεταξύ των φορέων τόσο της πολιτείας όσο και της Κοινωνίας των Πολιτών που πήραν μέρος στην πρωτοβουλία, για την ανάγκη νομοθετικής επίλυσης του νομικού κενού στο καθεστώς διαμονής της συγκεκριμένης ευάλωτης κοινωνικά ομάδας.

Στην τοποθέτησή της, η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε την «ξεκάθαρη πολιτική βούληση» να αντιμετωπιστεί το κενό στο νομικό καθεστώς που αντιμετωπίζουν τα ασυνόδευτα παιδιά στη χώρα και δεσμεύτηκε ότι σχετική λύση θα δοθεί το Σεπτέμβριο, δεδομένης της ενηλικίωσης περισσοτέρων από 1.000 παιδιών μέχρι το τέλος του έτους. Τα παραδείγματα άλλων χωρών σε αυτό το ζήτημα είναι γνωστά στο Υπουργείο, το οποίο αποσυνδέει το ζήτημα της διαμονής από την “αριστεία” και επιθυμεί να το αντιμετωπίσει σε σχέση με την ένταξη των παιδιών στην κοινωνία.

Από την πλευρά του, ο Ειδικός Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων δήλωσε ότι πρέπει να δοθούν οριστικές λύσεις, ότι ο πολιτικός τόνος είναι πολύ θετικός, σημειώνοντας ότι έχει γίνει ήδη από πλευράς Υπουργείου η σχετική νομοτεχνική προετοιμασία και δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει κατάλληλος χρόνος για τη δημόσια διαβούλευση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, η οποία σε συνδυασμό με το θεσμό της Επιτροπείας θα λύσει τα προβλήματα που έχουν ανακύψει.

Στη συζήτηση συμμετείχαν και δύο παιδιά, ο Σαχζέμπ και ο Σαλμάν, τα οποία τόνισαν το γεγονός ότι η έλλειψη νομιμοποιητικών εγγράφων τούς στερεί την ελπίδα, καθώς έχουν κάνει τα πάντα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έχουν προσπαθήσει πολύ και, αν και έχουν ενσωματωθεί στην κοινωνία, έχουν βρεθεί στο “κενό”.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε και ο κ. Μαύρος, διευθυντής του 41ου ΓΕΛ Αθηνών, καθηγητής του Σαλμάν. Σύμφωνα με τον κ. Μαύρο, πρέπει η πολιτεία να δώσει την ευκαιρία στα παιδιά να παλέψουν για τα όνειρά τους. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που πλέον η κοινωνία μας είναι σε μεγάλο βαθμό πολυπολιτισμική και μία απλή βόλτα στο κέντρο της Αθήνας μοιάζει με τον “γύρο του κόσμου σε 80 λεπτά”, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και, συγκεκριμένα, του Αυτοτελούς Τμήματος Συντονισμού και Παρακολούθησης της Εκπαίδευσης Προσφύγων, τόνισαν το αναφαίρετο δικαίωμα όλων -ανηλίκων και ενηλικιωθέντων – στην εκπαίδευση και το γεγονός ότι η έλλειψη δυνατότητας νόμιμης διαμονής ανακόπτει την προσδοκία των παιδιών να ζήσουν με ασφάλεια στην Ελλάδα. Η ένταξη των παιδιών αυτών στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα αποτελεί μία τεράστια για την κοινωνία επένδυση, στην οποία οφείλουμε πλέον να δώσουμε μακρόπνοη βιωσιμότητα.

Τέλος, η Συνήγορος για τα Δικαιώματα του Παιδιού, κα Κουφονικολάκου, σημείωσε ότι  είναι εξαιρετική ευκαιρία για τη χορήγηση πλήρους νομικής προστασίας στα ασυνόδευτα παιδιά και στο στάδιο της μετεφηβείας, προκειμένου να ανταποκριθεί η χώρα μας στις διεθνείς της δεσμεύσεις, που διασφαλίζουν τη σταθερότητα και αντιμετωπίζουν με ολιστικό τρόπο την ανάπτυξη των παιδιών στο μέλλον.

Ο κος Κυρμανίδης, δικηγόρος της ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ, εκπροσωπώντας το Δίκτυο Συνηγορίας για τα Δικαιώματα του Παιδιού τόνισε ότι τα ασυνόδευτα παιδιά βρίσκονται σε αδιέξοδο καθώς είναι πολλές οι απορριπτικές αποφάσεις. Το κομμάτι που λείπει προκειμένου να ενισχυθεί η παιδική προστασία, είναι η χορήγηση νομιμοποιητικών εγγράφων το ταχύτερο δυνατό, γιατί είναι πολλά παιδιά σε κίνδυνο.

Η κα Κατριβάνου, συντονίστρια της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, η οποία συντόνιζε την εκδήλωση ανέφερε ότι πρέπει να βρεθεί λύση για αυτά τα παιδιά, όχι σε πλαίσιο εξαίρεσης, αλλά ως κανόνας, και η οποία να μην συνδέεται, ούτε με την απόδοση στο σχολείο, ούτε με την αριστεία, ούτε με την ανάδειξη από τα ΜΜΕ. 

Οι οργανώσεις του Δικτύου Συνηγορίας για τα Δικαιώματα του Παιδιού πιστεύουμε ότι η χορήγηση ειδικής άδειας διαμονής στα ασυνόδευτα παιδιά, πρέπει να εκτείνεται σε ένα εύλογο διάστημα μετά την ενηλικίωσή τους προκειμένου να διασφαλισθεί το βέλτιστο συμφέρον τους, και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να συνδέεται με τη φοίτηση και την αριστεία στο σχολείο ούτε με άλλου είδους προϋποθέσεις κοινωνικής ένταξης. 

Αντίθετα, θα πρέπει να έχει αποκλειστικά ως γνώμονα την παιδική ηλικία και το διάστημα που έπεται αυτής και αποκλειστικό σκοπό τη διασφάλιση του βέλτιστου συμφέροντος του κάθε ασυνόδευτου παιδιού που βρίσκεται στη χώρα. Προς διασφάλιση, μάλιστα, του σκοπού αυτού η άδεια διαμονής που θα προβλεφθεί, δεν θα πρέπει να συνδέεται με την κατοχή εθνικού διαβατηρίου, το οποίο πολλά παιδιά αδυνατούν για αντικειμενικούς λόγους να φέρουν ή να εκδώσουν. Ευελπιστούμε πολύ σύντομα να υπάρξει η κατάλληλη νομοθετική ρύθμιση που να διασφαλίζει στην πράξη τα δικαιώματα όλων των ασυνόδευτων παιδιών, καθώς και όσων εξ’ αυτών ενηλικιώθηκαν και θα ενηλικιωθούν.

el