Η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων στη Θεσσαλονίκη θέλοντας να τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού διοργανώνει δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για παιδιά, νέους αλλά και το ευρύτερο κοινό της πόλης μας την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014, 12.00-17.00, που θα πραγματοποιηθεί στο άγαλμα του Βενιζέλου.
Η 20η Νοέμβρη είναι ημέρα ορόσημο για τα δικαιώματα των παιδιών καθώς την ημέρα αυτή το 1989 υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού ως το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα δικαιώματα των παιδιών παγκοσμίως. Τα 54 άρθρα της Σύμβασης καλύπτουν όλα τα αναγνωρισμένα δικαιώματα των παιδιών και χωρίζονται σε 4 βασικούς τομείς: Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και Συμμετοχής. Σήμερα, παρά την επικύρωση της Σύμβασης (1992 Ν. 2101) από το ελληνικό κράτος, καταγράφονται καθημερινά παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών. Οι περιοχές στις οποίες παρατηρούνται οι παραβιάσεις αυτές αφορούν στην εκπαίδευση, την υγεία, τον ελεύθερο χρόνο, την προστασία από την εκμετάλλευση, την κακοποίηση και την παραμέληση, την πρόσβαση στην πληροφόρηση καθώς και σε κάθε δικαίωμα κοινωνικής προστασίας.
Σε περιπτώσεις όπως αυτές των παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο, οι καταπατήσεις των δικαιωμάτων τους είναι εντονότερες καθώς τα παιδιά αυτά στερούνται την ίδια την παιδικότητα και κάθε δυνατότητα για ανάπτυξη της προσωπικότητας τους και για ομαλή κοινωνική ένταξη. Τέτοιες περιπτώσεις αφορούν σε παιδιά που υφίστανται βία, κακοποίηση, παραμέληση, εγκατάλειψη, είναι θύματα εμπορίας (trafficking), είναι ασυνόδευτα και ζουν και/ή εργάζονται στο δρόμο.
Καθημερινά στους δρόμους της Θεσσαλονίκης υπάρχουν περίπου 100 παιδιά που εργάζονται, τα οποία στερούνται και παραβιάζονται τα στοιχειώδη δικαιώματά τους και ελευθερίες. Κοινωνικοί ερευνητές της ΑΡΣΙΣ εντόπισαν και κατέγραψαν παραβιάσεις των δικαιωμάτων του παιδιού τόσο από το οικογενειακό όσο και από το εκπαιδευτικό περιβάλλον. Παράλληλα διαπιστώθηκαν σημαντικά ελλείμματα σε θεσμικό και πρακτικό επίπεδο καθώς και αδυναμία άμεσης και αποτελεσματικής παρέμβασης από την πλευρά της πολιτείας και των κοινωνικών φορέων.
Τα παιδιά που εντοπίστηκαν να εργάζονται στους δρόμους των πόλεων για το διάστημα από 24 Μαΐου έως 7 Ιουνίου 2014 ανέρχονται στα 137, με 61 παιδιά να εντοπίζονται στη Θεσσαλονίκη και 76 στο κέντρο της Αθήνας. Το 2013 συνολικά εντοπίστηκαν 427 παιδιά με την πλειοψηφία να προέρχονται από Βουλγαρία και Αλβανία, αλλά επίσης από Ελλάδα και Ρουμανία. Για το διάστημα από τον Ιανουάριο έως το Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, τα παιδιά από Αλβανία ήταν περισσότερα (96) από τα παιδιά από Βουλγαρία (81), τα παιδιά από Ρουμανία ήταν 6 και τα παιδιά από Ελλάδα 51.
Η ΑΡΣΙΣ επίσης διατηρεί τρεις Ξενώνες Φιλοξενίας Παιδιών Αιτούντων Άσυλο, δομές οι οποίες προασπίζουν τα δικαιώματα των παιδιών σε αξιοπρεπή ζωή και ίση μεταχείριση.
Ο Ξενώνας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Αιτούντων Άσυλο ΑΡΣΙΣ στη Μακρινίτσα, κατά το 2013 φιλοξένησε 94 ανηλίκους, με τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών να προέρχονται από το Αφγανιστάν (57), αλλά και τη Συρία (10) και το Πακιστάν (12). Οι ηλικίες κυμαίνονται από 12 έως 18 ετών, αλλά το 86% των παιδιών είναι μεταξύ 15 και 18.Οι γλώσσες που ομιλούνται είναι κατά βάση τα Φαρσί, τα Αραβικά και τα Ορντού. Το σημείο εισόδου είναι ο Έβρος στο 48% των περιπτώσεων και ακολουθούν τα νησιά του Ανατολικού και Βόρειου Αιγαίου. Αναφορικά, τώρα με το χρόνο παραμονής, τα παιδιά μένουν στον Ξενώνα ως επί το πλείστον για ένα μήνα, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που η παραμονή τους υπερβαίνει το ένα έτος, ενώ τα περισσότερα εγγράφονται και φοιτούν στο σχολείο για έως και μια σχολική χρονιά.
Ο Ξενώνας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Αιτούντων Άσυλο ΑΡΣΙΣ λειτουργεί στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης από τον Ιούνιο του 2009. Από τον Ιανουάριο έως και το τέλος Δεκεμβρίου 2013 στον Ξενώνα φιλοξενήθηκαν 119 ασυνόδευτοι ανήλικοι, με το 50% να προέρχεται από το Αφγανιστάν και τη συντριπτική πλειοψηφία να είναι μεταξύ 15 και 17 ετών. Τα περισσότερα παιδιά είχαν φοιτήσει σε σχολεία στη χώρα καταγωγής τους έως και 6 χρόνια. Στο χώρο του Ξενώνα χρησιμοποιούμε την Ελληνική και Αγγλική γλώσσα, με όλους τους ανήλικους του Ξενώνα. Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι μητρικές γλώσσες των φιλοξενούμενων και έτσι χρησιμοποιούμε τα Φαρσί, Ουρντού, Αραβικά, Μπάνγκλα, Κουρδικά και Γαλλικά. Από τα 119 παιδιά που φιλοξενήθηκαν στον Ξενώνα το 2013, τα 100 εισήλθαν στη χώρα από τον Έβρο, και τα υπόλοιπα από τα νησιά του Ανατολικού και Βόρειου Αιγαίου. Όπως και στον Ξενώνα της Μακρινίτσας, τα παιδιά φιλοξενήθηκαν στο Ωραιόκαστρο για ένα μήνα στο 55% των περιπτώσεων, και φοιτούν στο σχολείο για μια σχολική χρονιά, σε ποσοστό περίπου 80%.
Ο Ξενώνας Προσωρινής Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων και Μονογονεϊκών Οικογενειών στην Αλεξανδρούπολη φιλοξένησε το 2013 20 ανήλικους από το Αφγανιστάν, 2 από το Ιράκ και μια έγκυο γυναίκα επίσης από το Ιράκ. Δεκαπέντε παιδιά ήταν αγόρια και 7 ήταν κορίτσια, ηλικίας από 2,5 έως 16 ετών. Οι γλώσσες που ομιλούνται είναι τα Φαρσί και τα Νταρί, καθώς και τα Κουρδικά. Και τα 22 παιδιά που φιλοξενήθηκαν, εισήλθαν στη χώρα ασυνόδευτα και παραπέμπονται στον Ξενώνα κατόπιν Εισαγγελικής Παραγγελίας των Πρωτοδικών Ορεστιάδας και δευτερευόντως της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.
Τέλος, στον Ξενώνα Προσωρινής Φιλοξενίας Παιδιών “Το Σπίτι της ΑΡΣΙΣ” φιλοξενεί από τον Ιανουάριο έως και το τέλος Δεκεμβρίου 2013 φιλοξένησε 40 παιδιά και εφήβους, με το 30% να προέρχεται επίσης από το Αφγανιστάν. Ο Ξενώνας φιλοξενεί αγόρια και κορίτσια ηλικίας έως 17 ετών, η πλειοψηφία των οποίων ήταν από 5 έως 12 ετών. Στη συγκεκριμένη δομή 15 παιδιά φιλοξενήθηκαν από 1 έως 3 μήνες, αλλά και 13 παιδιά φιλοξενήθηκαν για διάστημα άνω του ενός έτους. Ο Ξενώνας υποδέχεται και φιλοξενεί παιδιά και εφήβους σε κίνδυνο, θύματα παραμέλησης, κακοποίησης, παράνομης εμπορίας και διακίνησης, ασυνόδευτους ανήλικους αιτούντες άσυλο και παιδιά, που λόγω ενδοοικογενειακών προβλημάτων κρίνεται ότι πρέπει να απομακρυνθούν από το περιβάλλον τους. Αυτή την περίοδο τα περισσότερα παιδιά φιλοξενήθηκαν στα πλαίσια ολοκλήρωσης της διαδικασίας οικογενειακής επανένωσης, αρκετά παιδιά απομακρύνθηκαν από το περιβάλλον τους, λόγω κακοποίησης, σωματικής και σεξουαλικής, είτε από μέλη της οικογένειας ή του ευρύτερου συγγενικού ή κοινωνικού περιβάλλοντος. Τέλος, ο Ξενώνας υποδέχτηκε παιδιά, που απομακρύνθηκαν λόγω εκμετάλλευσης, κυρίως από τους γονείς, παιδιά εκτεθειμένα στους κινδύνους της «παιδικής εργασίας».
Η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων δραστηριοποιείται ενεργά εδώ και 22 χρόνια στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών και των νέων ανθρώπων, οι οποίοι ανήκουν σε ειδικές κοινωνικές ομάδες με παρεμβάσεις πρόληψης, ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και υποστήριξης.
Πληροφορίες:
Βαλμπόνα Χυστούνα 2310 227311, 6932855699
Η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση που δραστηριοποιείται εδώ και είκοσι χρόνια στον ελληνικό και ευρωπαϊκό χώρο. Γραφεία και δομές της λειτουργούν στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Μακρυνίτσα Πηλίου, Αλεξανδρούπολη και Τίρανα. Αναπτύσσει δράσεις, υπηρεσίες και προγράμματα για την προστασία των νέων και των παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο περιθωριοποίησης, θυματοποίησης και αποκλεισμού, καθώς και για την υποστήριξη ευπαθών κοινωνικά ομάδων (άστεγοι, αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες, μετανάστες, Ρομά, κρατούμενοι φυλακών).
Έχει μακρόχρονη εμπειρία στην καταγραφή των παιδιών που έχουν εγκαταλείψει πρόωρα το σχολείο και εργάζονται και επαιτούν στο δρόμο χρησιμοποιώντας τη μέθοδο streetwork, καθώς και στην υποστήριξή τους και στην προστασία των δικαιωμάτων τους.