




Τι σημαίνει αν δεν κοιτώ τον συνομιλητή μου στα μάτια; Μπορώ να δείξω κάποιο συναίσθημά μου χωρίς να μιλήσω; Αν πω την ίδια φράση με διαφορετικό τόνο στη φωνή μου, είναι δυνατόν να αλλάξω εντελώς το νόημα της φράσης μου; Σε αυτά και σε άλλα πολλά ερωτήματα σχετικά με τη μη λεκτική επικοινωνία απάντησαν τα παιδιά που διαμένουν προσωρινά στο Κ.Υ.Τ. Φυλακίου μέσω του workshop που τρέχει αυτήν την περίοδο από την Κοινωνική Λειτουργό της Ομάδας Εκπαιδευτικής Παρέμβασης. Τα παιδιά μέσω συμμετοχής τους σε μικρές βιωματικές ασκήσεις διερευνούν διάφορους τρόπους επικοινωνίας. Ο τόνος και η ένταση της φωνής, η βλεμματική επαφή, η γλώσσα του σώματος, οι εκφράσεις του προσώπου, ο προσωπικός χώρος- όριο του κάθε παιδιού, ήταν οι θεματικές με τις οποίες καταπιαστήκαμε. Μέσα από διασκεδαστικά ομαδικά παιχνίδια μάθαμε και εφαρμόσαμε τις νέες μας επικοινωνιακές δεξιότητες αλλά και εξελίξαμε αυτές που ήδη κατείχαμε, έχοντας έτσι στο τέλος του workshop μεγάλη αυτοπεποίθηση.
Το Πρόγραμμα «Όλα τα Παιδιά στην Εκπαίδευση» είναι μια πρωτοβουλία της @UNICEFGreece που συγχρηματοδοτείται από την @EuropeanCommission και υλοποιείται από σειρά εταίρων, μεταξύ των οποίων και η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων.
Το πρόγραμμα αφορά τη διευκόλυνση της ένταξης παιδιών προσφύγων στην Τυπική εκπαίδευση μέσω της παροχής υπηρεσιών Μη Τυπικής Εκπαίδευσης και άλλων συμπληρωματικών δραστηριοτήτων, στα Κέντρα Μελέτης και Δημιουργικής Απασχόλησης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κω (KEDU), Σάμο (“ΑΛΚΗ ΖΕΗ”), στο ΚΥΤ Φυλακίου στον Έβρο, καθώς και στις Κινητές Μονάδες σε Λέρο και Κρήτη.