Add Your Heading Text Here

Search
Close this search box.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Απόφοιτοι του Προγράμματος Gilman του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ συζήτησαν με ειδικούς στη Θεσσαλονίκη για θέματα προσφύγων και μεταναστών

Είκοσι νέοι απόφοιτοι του Προγράμματος Gilman από τις Ηνωμένες Πολιτείες συμμετείχαν επί πέντε μέρες σε μια σειρά από συζητήσεις σε σεμινάριο για τη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος στη Θεσσαλονίκη.

Οι συζητήσεις αποτέλεσαν εφαλτήριο για προβληματισμό, βιωματικές εμπειρίες και επιβεβαίωσαν την αναγκαιότητα για πολιτιστικές ανταλλαγές, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό την ενσυναίσθηση, την κατανόηση και τη συλλογική δέσμευση για θετική αλλαγή. 

Το σεμινάριο διοργάνωσε το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με την ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, το Ίδρυμα Fulbright και το Πρόγραμμα Benjamin A. Gilman International Scholarship Program (Gilman Program) του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Κάνοντας τον απολογισμό τους οι απόφοιτοι του προγράμματος Gilman εξέφρασαν βαθιά ευγνωμοσύνη για την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ουσιαστικό διάλογο, να μάθουν από τοπικούς εμπειρογνώμονες και να συνδεθούν με άτομα που επηρεάζονται άμεσα από την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση.

 Ένας απόφοιτος του Gilman, ο Gabriel San Emeterio, δήλωσε: “Το πρόγραμμα Gilman πυροδότησε μέσα μου και πάλι την επιθυμία να εφαρμόσω στις ΗΠΑ τα μαθήματα που έμαθα στο εξωτερικό.  Ήταν αφυπνιστικό να βλέπουμε και να βιώνουμε την ανθεκτικότητα και την καλοσύνη του ελληνικού λαού που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη”.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με ένα θερμό καλωσόρισμα στην Ελλάδα, όπου οι απόφοιτοι του Προγράμματος Gilman συγκεντρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη, μια πόλη γνωστή για την πλούσια ιστορία και τον ζωντανό πολιτισμό της. 

Οι συμμετέχοντες, που προέρχονται από διαφορετικά υπόβαθρα και προοπτικές, είχαν κοινό στόχο να διερευνήσουν και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που περιβάλλουν τα ζητήματα των προσφύγων και της μετανάστευσης. 

Καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, οι απόφοιτοι του προγράμματος Gilman ασχολήθηκαν με μια σειρά καίριων θεμάτων. Συμμετείχαν σε διεισδυτικές συζητήσεις σχετικά με το ρόλο των διεθνών οργανισμών στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, την ανθρωπολογία της μετανάστευσης, τη βία λόγω φύλου (GBV) και θέματα προστασίας. 

Οι συζητήσεις αυτές εμπλουτίστηκαν από τις πολύτιμες συνεισφορές ακαδημαϊκών, εμπειρογνωμόνων και ακτιβιστών, οι οποίοι μοιράστηκαν τις γνώσεις τους και βοήθησαν τους συμμετέχοντες να εμβαθύνουν στην κατανόηση των πολύπλοκων θεμάτων..

Το πρόγραμμα ξεπέρασε την ακαδημαϊκή συζήτηση, κάνοντας τους αποφοίτους του προγράμματος Gilman να μοιραστούν εμπειρίες από πρώτο χέρι.  Επισκέφθηκαν δομές φιλοξενίας προσφύγων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που φιλοξενούν ασυνόδευτους ανηλίκους, διαπιστώνοντας την ανθεκτικότητα και αποκτώντας βαθύτερη κατανόηση για την υποστήριξη που χρειάζονται αυτοί οι ευάλωτοι πληθυσμοί.  Επιπλέον, πέρασαν χρόνο στο κέντρο ενημέρωσης για τα άστεγα ασυνόδευτα παιδιά σφυρηλατώντας δεσμούς που θα αφήσουν μόνιμο αντίκτυπο.

Το Πρόγραμμα Gilman είναι μια εμβληματική πρωτοβουλία του Γραφείου Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και υποστηρίζεται στην εφαρμογή του από το Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης.

Το Πρόγραμμα Gilman στοχεύει να διευρύνει τη συμμετοχή των αμερικανών φοιτητών στη διεθνή εκπαίδευση παρέχοντας υποτροφίες σε φοιτητές με περιορισμένα οικονομικά μέσα για σπουδές ή πρακτική άσκηση στο εξωτερικό. Το πρόγραμμα στοχεύει στην προώθηση της πολιτιστικής ανταλλαγής, στην ενίσχυση της παγκόσμιας κατανόησης και στην προώθηση της ανάπτυξης μελλοντικών ηγετών σε έναν όλο και πιο διασυνδεδεμένο κόσμο.  Αυτό το σεμινάριο υποστηρίζει τη δέσμευση του Προγράμματος Gilman για την προώθηση της παγκόσμιας κατανόησης και σεβασμού.

Για περαιτέρω πληροφορίες ή για να προγραμματίσετε μια συνάντηση/συνέντευξη, παρακαλούμε επικοινωνήστε: Ιωάννα Κουτσουνάνου, koutsounanouie@state.gov και/ή Κώστας Κεκελιάδης, kkekeliadis@gmail.com 

el