Ξενώνες Ασυνόδευτων Ανήλικων στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, τη Μακρινίτσα Βόλου και την Αλεξανδρούπολη

Ο Ξενώνας της Μακρυνίτσας Βόλου δημιουργήθηκε το 2006 ύστερα από την συνεργασία της ΑΡΣΙΣ με το φιλανθρωπικό σωματείο «Ελληνική Μέριμνα Βόλου»,  που διέθεσε για τον σκοπό αυτό  διώροφο κτίριο δυναμικότητας 30 κλινών στην περιοχή της Μακρινίτσας.

Ο Ξενώνας του Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης δημιουργήθηκε το 2009 και είναι δυναμικότητας 30 κλινών. Τα κτήρια και οι χώροι φιλοξενίας διατέθηκαν στην ΑΡΣΙΣ από το πρώην Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Στη δομή αυτή, και στο ξενώνας της Μακρυνίτσας, φιλοξενούνται αγόρια από 12 ως και 18 ετών.

Ο Ξενώνας της Αλεξανδρούπολης λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 2013 και έχει δυναμικότητα 22 κλινών για ασυνόδευτους ανήλικους. Οι ηλικίες των φιλοξενουμένων είναι ως και 12 ετών για τα αγόρια, και έως 18 ετών για τα κορίτσια. Η ΑΡΣΙΣ είχε ξεκινήσει τη δράση της στο νομό Έβρου δύο χρόνια νωρίτερα, τον Απρίλιο του 2011, με την  υλοποίηση του προγράμματος  του Υπουργείου  Υγείας  «Σχέδιο Δράσεων για την Προσέγγιση και Αρωγή Νεοεισερχόμενων στη Χώρα μας Ασυνόδευτων Ανηλίκων», στο πλαίσιο των Επειγόντων Μέτρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων 2010.

Οι 3 Ξενώνες δημιουργήθηκαν με τη συνεργασία και χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων και του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στο πλαίσιο του προγράμματος ΜΕΤΟΙΚΟΣ  (ισχύει ως τον Αύγουστο του 2016). Από τον Σεπτέμβριο του 2016 ως τον Ιανουάριο του 2017, οι Δομές χρηματοδοτήθηκαν από το έργο «Relocation & Reception Scheme»  (κωδικός έργου: GRC01/2016/0000000060/004) που η ΑΡΣΙΣ υλοποίησε, με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) και χρηματοδοτείται από την ΕE. Από το Φεβρουάριο ως το Μάρτιο του 2017, οι Δομές χρηματοδοτούνται από το έργο «Accommodation and assistance to asylum seekers andrelocation candidates» (κωδικός έργου: GRC01/2017/0000000077/000), με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) και χρηματοδοτείται από την ΕE.

Η λειτουργία των ξενώνων συνδέεται με το δίκτυο δράσεων και παραπομπών που έχει οργανώσει η ΑΡΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη, το Βόλο, την Αλεξανδρούπολη και την Αθήνα για την ολοκληρωμένη υποστήριξη των ασυνόδευτων ανηλίκων. Σκοπός του δικτύου αυτού είναι η διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ασυνόδευτων ανηλίκων, η εξασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών που θεωρούνται απαραίτητες για την ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωση και ανάπτυξη τους καθώς και η δημιουργία ευνοϊκών όρων για την προσαρμογή και ένταξή τους στην ελληνική πραγματικότητα με στόχο την αυτονομία ή την επανένωση με τις οικογένειές τους που ζουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.

unchr