Mobile School – Κοινότητες Ρομά

Το Mobile School είναι ένα κινητό σχολείο που δημιουργήθηκε από το Βελγικό οργανισμό Mobile School για τις ανάγκες των παιδιών που ζουν και εργάζονται στο δρόμο και δεν έχουν πρόσβαση στο σχολικό περιβάλλον. Αποτελεί ένα πρωτοποριακό εργαλείο για τη δουλειά στο δρόμο (street work) που βασικό στόχο έχει την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης των παιδιών. Από τη μία υπάρχει το εκπαιδευτικό κομμάτι του κινητού σχολείου και από την άλλη, η δουλειά σε ψυχοσυναισθηματικό επίπεδο με τα παιδιά. Πρόκειται για ένα μετακινούμενο με τα χέρια όχημα,  ένα κουτί με συρόμενους μαυροπίνακες που στηρίζεται σε ρόδες και επάνω του εφαρμόζονται τα εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά πάνελ.

Το πρόγραμμα Mobile School ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη το 2009 με τη συνεργασία των Μ.Κ.Ο. ΑΡΣΙΣ και PRAKSIS. Πραγματοποιεί παρεμβάσεις στους οικισμούς Ρομά στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, με στόχο την προσέγγιση παιδιών που βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό και την απόρριψη, μέσα από μια δράση καθολικής αποδοχής και υποστήριξης των ίδιων και των οικογενειών τους.

 Οι δράσεις του κινητού σχολείου

Το πρόγραμμα Mobile School ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη το 2009 με τη συνεργασία των Μ.Κ.Ο. ΑΡΣΙΣ και PRAKSIS. Λαμβάνει μέρος σε πρώτη φάση, στις περιοχές του Δενδροποτάμου και του οικισμού Τσιγγάνων στην περιοχή της Περαίας. Βασικός στόχος των δύο οργανώσεων είναι μέσα από μεθοδευμένες παρεμβάσεις στις κοινότητες των Ρομά, να βρεθούν κοντά στα παιδιά  που βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό και την απόρριψη μέσα από μια δράσης καθολικής αποδοχής και υποστήριξης των ίδιων και των οικογενειών τους.

Παράλληλα με τις παρεμβάσεις στους οικισμούς, το Κινητό Σχολείο μέσω της ΑΡΣΙΣ, επισκέπτεται σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πραγματοποιώντας εργαστήρια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στους μαθητές με θεματικές όπως τα δικαιώματα των παιδιών, ο ρατσισμός, η παιδική εργασία, η βία.

Τέλος το Κινητό Σχολείο συμμετέχει σε κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις στην πόλη και οργανώνει εργαστήρια ενημέρωσης σε δημόσιους χώρους, με στόχο την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού σε ζητήματα που σχετίζονται με την παιδική προστασία.

 Παρεμβάσεις στις κοινότητες Ρομά

Παρεμβάσεις στη γειτονιά του Δενδροποτάμου

 Η ενεργή και σταθερή παρουσία του κινητού σχολείου στη κοινότητα Ρομά στη γειτονιά του Δενδροποτάμου μετράει 2 χρόνια. Σε αυτά τα 2 χρόνια έχουν επισκεφτεί το κινητό σχολείο πάνω από 500 παιδιά όλων των ηλικιών. Σε σταθερή βάση, σχεδόν σε κάθε εβδομαδιαία παρέμβαση, απασχολούνται στο κινητό σχολείο περίπου 15 παιδιά. Ενώ στις αρχές των παρεμβάσεων η φοίτηση των παιδιών στα σχολεία της τυπικής εκπαίδευσης ήταν μόλις στο 30% με πολλές περιπτώσεις σχολικής διαρροής, το 2013 ο αριθμός των παιδιών που παίζουν με κινητό σχολειό, που φοιτούν στα δημοτικά και νηπιαγωγεία της γειτονιάς ανέβηκε στο 80%. Οι παρεμβάσεις του κινητού σχολείου σε αυτή τη γειτονιά έχουν ως βασικό στόχο τη μείωση των κρουσμάτων βίας λεκτικής και σωματικής στη συμπεριφορά των παιδιών.

Με το κινητό σχολείο έχουν γίνει επίσης και παιδικές ψυχαγωγικές παραστάσεις με τη συμμετοχή καλλιτεχνικών ομάδων της πόλης όπως τα «Ανεμοσκορπίσματα» και τα «Παιδια Εν Δράσει».

 Παρεμβάσεις στην κοινότητα Ρομά στην Περαία.

Η κοινότητα Ρομά στην περιοχή της Περαίας είναι μια κοινότητα 300 περίπου ανθρώπων που ζουν σε μια παραγκούπολη στη κάτω μεριά του δρόμου για τη Μηχανιώνα. Με βασικές ελλείψεις σε νερό, θέρμανση, ηλεκτροδότηση και πεζοδρόμηση, τα παιδιά της κοινότητας ζουν και μεγαλώνουν σε αντίξοες συνθήκες που περιλαμβάνουν, πλημμύρες, λάσπες, απορρίμματα, αρουραίους. Το κινητό σχολείο τους επισκέπτεται μία φορά την εβδομάδα, τα τελευταία 2 χρόνια. Η ανταπόκριση των παιδιών είναι μεγάλη με πάνω από 25 παιδιά να δραστηριοποιούνται στο κινητό σχολείο κάθε φορά. Αγόρια και κορίτσια όλων των ηλικιών εξασκούνται στα μαθηματικά και τη γλώσσα μέσα από τα εκπαιδευτικά πάνελ ενώ τα μικρότερα παιδιά της ομάδας απασχολούνται με χειροτεχνίες και ανάγνωση παραμυθιών.

Από τα παιδιά που διαμένουν σταθερά στην κοινότητα το μεγαλύτερο πια ποσοστό φοιτά κανονικά στα σχολεία της τυπικής εκπαίδευσης.

 Παρεμβάσεις στον οικισμό Ρομά «Αγιά Σοφία»

Το κινητό σχολείο δραστηριοποιήθηκε ενεργά στον οικισμό «Αγία Σοφία» την περίοδο 2009 – 2010. Σε αυτή την περίοδο η ανταπόκριση των παιδιών ήταν μεγάλη. Στο εκπαιδευτικό κομμάτι δουλεύτηκαν τα βασικά επίπεδα ανάγνωσης και γραφής μιας που η σχολική διαρροή εκείνη την περίοδο ήταν πολύ μεγάλη. Στα πάνελ συζήτησης και δράσης τα βασικά θέματα αφορούσαν τα δικαιώματα των παιδιών και τη διαχείριση συναισθημάτων. Φωτογραφικά αφιερώματα και παιδικά πάρτι με κλόουν πλαισίωσαν τη δράση για εκείνο το χρόνο.

Τον Σεπτέμβριο του 2010 το κινητό σχολείο εκλάπη από τον οικισμό της Αγίας Σοφίας στα Διαβατά όπου βρισκόταν στεγασμένο τους καλοκαιρινούς μήνες σε ένα πρόχειρο λυόμενο.

Το υπόλοιπο του 2010 και το πρώτο μισό του 2011 έγιναν οι απαραίτητες συναντήσεις, επικοινωνίες και δράσεις και από τις δύο οργανώσεις με στόχο να έρθει από την οργάνωση του Βελγίου ένα καινούργιο κινητό σχολείο.

Στις αρχές του 2012 το καινούργιο κινητό σχολείο ήρθε ξανά στη Θεσσαλονίκη.

Επικοινωνία

Κέντρο Υποστήριξης Νέων (Κ.Υ.Ν.)


Διεύθυνση: Πτολεμαίων 42
Τηλ.: 2310 228850 και 2311 243058
email: infokyn@arsis.gr

Διεύθυνση: Σπάρτης 9
Τηλ.: 2310 227311 και 2311 242956
email: kyn@arsis.gr