ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Τα παιδιά θύματα διακίνησης και εμπορίας

Το 20% των θυμάτων της εμπορίας ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο είναι παιδιά, ενώ σε περιοχές της Αφρικής και της νοτιοανατολικής Ασίας τα παιδιά αποτελούν την πλειοψηφία.

Στο παραπάνω ζοφερό συμπέρασμα καταλήγει η έκθεση του ΟΗΕ για την Εμπορία Ανθρώπων που δημοσιοποιήθηκε με αφορμή την 30η Ιουλίου, η οποία έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων.

Τα προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα προς την Ευρώπη φέρνουν μαζί τους νέες προκλήσεις καθώς συνδέουν τη διακίνηση με την εμπορία ανθρώπων. Τα παιδιά αν και είναι τα πλέον ευάλωτα, αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες προκειμένου να αναγνωριστούν νομικά ως θύματα.

Υπολογίζεται ότι περίπου 700 ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα, καθώς και παιδιά Ρομά από τα Βαλκάνια έχουν εντοπιστεί στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και υπόκεινται σε κάθε είδους εκμετάλλευση.

Την εμπειρία της απαγωγής υπολογίζεται ότι έχει βιώσει το 60% με 65% των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων που φτάνουν στη χώρα μας.
Οι ομάδες Κοινωνικής Εργασίας στο Δρόμο (Street Work) της ΑΡΣΙΣ –Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης εντόπισαν το πρώτο εξάμηνο του έτους 190 ανήλικα προσφυγόπουλα, πολλά από τα οποία έπεσαν θύματα παράνομης κατακράτησης μόλις πέρασαν τα σύνορα της Ελλάδας.

Οι διακινητές ζητούν χρήματα από τους γονείς των ανήλικων παιδιών προκειμένου να τα ελευθερώσουν.

Η ΑΡΣΙΣ φροντίζει τα παιδιά-θύματα του τράφικινγκ παρέχοντάς τους νομική, κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη. Οργανώνει δράσεις προστασίας μέσα στους καταυλισμούς, όπως τα safe zones και τους παρέχει κατάλυμμα, όπως τα κοινωνικά διαμερίσματα και οι ξενώνες.  Το πρόγραμμα PIER επιτρέπει στην ΑΡΣΙΣ να ευαισθητοποιήσει το κοινό για το ζήτημα του human trafficking.
  • Περισσότερες πληροφορίες: Σοφία Παπαδοπούλου, τηλ. 6946 904555

&  Θωμάς Χαραλαμπίδης,  τηλ. 6932 357878

Η δράση ευαισθητοποίησης υποστηρίζεται από το πρόγραμμα PIER  – Protection, Integration and Education for Refugees in Greece, Italy and Austria.

http://www.pier-program.com Το πρόγραμμα PIER λειτουργεί με την υποστήριξη του ιδρύματος της Coca-Cola.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: παγκόσμια ημέρα εμπορίας ανθρώπων

30/7/2018

July 30 – World Day against Trafficking in Persons

Children: victims of human smuggling and trafficking

Twenty percent of human trafficking victims worldwide are children, while in certain areas of Africa and Southeast Asia trafficked children make up the majority of the victims.

Such a gloomy finding is the result of a UN report on Human Trafficking, published on the 30th of July, designated as World Day against Trafficking in Persons.

Increased refugee and migration flows to Europe bring about new challenges as they allow human movement to get directly related to human trafficking. Even though children are the most vulnerable, they continue to face severe difficulties getting legally recognized as trafficking victims.

According to estimates, approximately seven hundred unaccompanied refugee minors as well as Roma children from the Balkans, have been spotted on the streets of Thessaloniki and are subject to various forms of exploitation.

It has also been estimated that sixty to sixty-five percent of the unaccompanied refugee minors arriving in our country, have experienced kidnapping.

Within the first semester of the current year, the StreetWork teams of ARSIS – Association for the Social Support of Youth traced one hundred ninety refugee minors, many of whom had been subjected to illegal restraint, right after having crossed the Greek borders.

The human traffickers ask the parents for ransom money in order to release their minor children.

ARSIS looks after trafficked children by proving them with legal, social, and psychological assistance. It also takes action to protect them in camps by creating safe zones, and supplies accommodation, such as social apartments and shelters. The PIER Program enables ARSIS to raise awareness and bring human trafficking to public notice

For further information: Sophia Papadopoulou, tel. 6946 904555

& Thomas Charalampidis, tel. 6932 357878

The awareness campaign is supported by the PIER Program – Protection, Integration and Education for Refugees in Greece, Italy and Austria. http://www.pier-program.com