Add Your Heading Text Here

Search
Close this search box.

Δελτίο Τύπου: Συνέντευξη Τύπου από το Δίκτυο Καταγραφής Ρατσιστικής Βίας

Αθήνα, 28/03/2018

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 28/3/2018 και ώρα 12:00 στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ συνέντευξη τύπου από το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας για την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης 2017 με θέμα: «το ρατσιστικό έγκλημα στην Ελλάδα: συγκριτική παρουσίαση των στοιχείων της Κοινωνίας των Πολιτών και της Ελληνικής Αστυνομίας»

Χαιρετισμό απηύθυνε ο συνεργάτης εκ μέρους του υπουργού δικαιοσύνης Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρου Κοντονή, Δημήτρης Μελίδης και η κυρία Γιαννακάκη, Γενική Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Την συνέντευξη άνοιξε η βοηθός συντονίστρια του δικτύου κα Τίνα Σταυρινάκη με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έκθεσης. Επισημαίνοντάς ότι η έκθεση και τα δεδομένα της είναι αποτέλεσμα προσωπικών συνεντεύξεων με όσα από τα θύματα των ρατσιστικών επιθέσεων φτάνουν να καταγγείλουν το βίωμα τους και καταγράφει τάσεις και επ’ ουδενί δεν απηχεί το μέγεθος του προβλήματος στο σύνολό του.

Για πρώτη φορά στο πάνελ συμμετείχε η ελληνική αστυνομία με τον υπαστυνόμο Α’ κο Δημοσθένη Κατσιαβάρα από τη Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας, Τμήμα Κοινωνικών Ζητημάτων & Αντιμετώπισης Ρατσισμού. Ο κος Κατσιαβάρας ενημέρωσε ότι από το 2015 λειτουργούν πέντε (5) γραφεία στην Αττική στις αντίστοιχες Υποδιευθύνσεις της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και εξήντα τρία (63) στην Περιφέρεια, στις αντίστοιχες Υποδιευθύνσεις και Τμήματα Ασφάλειας που λειτουργούν στις Αστυνομικές Διευθύνσεις των Νομών. Παρουσίασε τα στατιστικά δεδομένα της αστυνομίας αναφέροντας ότι το τμήμα του το 2017 δέχτηκε 295 κλήσεις με τις 35 εξ αυτών να αφορούν ρατσιστικές επιθέσεις και 184 εξ αυτών έχουν πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης. Αξιοσημείωτη ήταν δε η πληροφορία ότι μόλις 102 αστυνομικοί έχουν ειδική εκπαίδευση επί των θεμάτων ρατσισμού και μόλις 5 μετεκπαίδευση σε ευρωπαϊκά ιδρύματα.

Παρέμβαση έκανε από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η κα Στέλλα Νάνου αναφερόμενη στην προσπάθεια της UNHCR να αντιμετωπίσει τα περιστατικά ρατσισμού και ο κος Taher Alizedeh από την Αφγανική Κοινότητα στην Ελλάδα παρουσιάζοντας την καθημερινότητα ενός Αφγανού που είναι συνεχώς σε άμυνα από ρατσιστικές επιθέσεις είτε έμπρακτες – και μνημόνευσε τις πρόσφατες επιθέσεις στα γραφεία της κοινότητας τους – αλλά και εμμέσως στα σχολεία, στα νοσοκομεία και στις γειτονιές.

Εκ μέρους της ΑΡΣΙΣ τοποθετήθηκε η Νικολέτα Κυράνα τονίζοντας ότι η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού της ρατσιστικής βίας είναι σίγουρα μεγαλύτερη και ότι τα πραγματικά περιστατικά είναι πολλαπλάσια της καταγεγραμμένης τάσης, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις επιθέσεις εναντίον Ρομά συμπολιτών μας. Μετέφερε την εικόνα από την προσφυγική κρίση στα νησιά και την καθημερινότητα του προσωπικού της πρώτης γραμμής, που υφίσταται την επιφυλακτικότητα ή και τον ρατσισμό. Τόνισε ότι αυτή η συμπεριφορά πέραν από έκφραση μιας ακραίας αντίδρασης ακραίων ομάδων είναι απότοκο της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, η οποία κρατά εγκλωβισμένους στα νησιά χιλιάδες προσφύγων περιορισμένους σε κέντρα που τους διαχωρίζουν από τον λοιπό πληθυσμό, δίνοντας μια ταυτότητα άλλου/επικίνδυνου. Συμπλήρωσε δε, ότι και από τα συμπεράσματα της έκθεσης τεκμαίρεται η έλλειψη και ως εκ τούτου, η ανάγκη ενός εθνικού σχέδιού αντιμετώπισης του διαρκώς αυξανόμενου φαινομένου ρατσιστικής βίας και έκλεισε με την παρατήρηση ότι ο νομοθέτης θα πρέπει να δει την νομική προστασία των υπερασπιστών θυμάτων επιθέσεων λόγω της θέσης που παίρνουν στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου.   

Ο Θανάσης Θεοφιλόπουλος  από την οργάνωση Colour Youth έκλεισε με την περιγραφή των δυσκολιών της LGBTQ κοινότητας τόσο στο οικογενειακό περιβάλλον όσο και σε κοινωνικό και ζήτησε η πολιτεία να προβλέψει ειδική μεριμνά υποστήριξης. 

Δείτε το δελτίο τύπου εδώ.

el